Utstillingen på ambassaden var en del av den årlige Stockholm design -og møbelmessen. Den viste det beste av norsk design akkurat nå, og var startskuddet for en satsning og samarbeid for norsk design -og møbelindustri.
Interesse for norsk design
Jan-Christian Vestre, administrerende direktør for Vestre utemøbler og leder av Samarbeidsrådet for design og interiør (SMI), forteller at interessen for utstillingen var over all forventning.
– Det viser at det er stor interesse for norsk design og interiør i utlandet, og gir oss stor motivasjon for å skape flere slike arrangement. Vi ser nå på muligheter til å lage lignende samarbeidsarrangement igjen i Stockholm, men også i Milano og New York. Det er ekstra gøy å se at så pass mange valgte å besøke ambassaden når det var så mange parallelle arrangement i Stockholm å velge i, sier han.
Vestre var sammen med Torbjørn Anderssen fra Anderssen &Voll på TV 2 God Morgen Norge onsdag 8. februar for å fortelle om utstillingen, men også for å synliggjøre den økte interessen norsk design skaper i utlandet.
Ambassaden som utstillingsarena
Den norske ambassadøren i Stockholm, Kai Eide, mener det er viktig for norske produsenter, formgivere og kunsthåndverkere å være til stede internasjonalt, og valget av ambassaden som arena for design og interiør har skapt overskrifter også tidligere.
– Vi ser det som en viktig oppgave å bringe norske kreative miljøer ut på den internasjonale arenaen. Da vi hadde en stor visning av norsk mote under Stockholm Fashion Week i fjor, ble ambassaden betegnet som "The coolest location", sier Norges ambassadør Kai Eide i Stockholm.
Interessen vekkes dersom vi får til en mer samlet innsats. Da kommer ofte de svenske aktørene og vil se hva som foregår.
En av utøverne på den norske utstillingen var møbeldesigneren Hallgeir Homstvedt. Han stilte ut en sofa og stoler for produsenten LK Hjelle, og støtter opp under det nyopprettede Samarbeidsrådet for design og interiør (SMI). Homstvedt mener samarbeid på designfeltet vil styrke mulighetene for eksponering i utlandet.
Det er viktig at norske interesser går sammen, og her er det nyopprettede SMI et nyttig redskap. Her kan formgivere, produsenter og andre aktører tenke sammen og gjøre felles fremstøt. Jeg har opplevd hvordan det i små miljøer kan være vanskelig å få presentert seg på en måte som skaper et gjennombrudd. Men jeg har også sett at interessen vekkes dersom vi får til en mer samlet innsats. Da kommer ofte de svenske aktørene og vil se hva som foregår, forteller han.