Nytenkning
Stimulab støtter statlige og kommunale virksomheter som våger å tenke nytt om roller og systemer, og som er villige til å endre disse for å levere bedre tjenester til brukerne.
Motiverte aktører
Stimulab kobler tjenestedesignere og andre fagfolk som er eksperter på nytenkning, med sterkt motiverte statlige og kommunale aktører.
Mer effekt
Gevinsten er en mer innovativ offentlig sektor som får mer effekt ut av hver krone de får over statsbudsjettet. Slik kan stat og kommune rustes til å møte de store oppgavene som vi står overfor i dag og i årene som kommer.
Samarbeid
Stimulab-programmet er et samarbeid mellom DOGA og Digitaliseringsdirektoratet
Prosjektene er:
- «Ingen sak med byggesak» ved Direktoratet for byggkvalitet
- «Hender og ressurser må finne hverandre» ved Kriminalomsorgsdirektoratet
- «Livshendelsen alvorlig sykt barn» ved Helsedirektoratet
- «Tillitsreformen – større handlingsrom» ved NAV
Tillitsreformen er prioritert
De fire prosjektene ble valgt fra totalt 34 søkere. Alle fire skal på ulike måter ta tak i tverrgående utfordringer, som krever samarbeid mellom stat og kommuner. Dette oppfyller ordningens kriterium om samarbeid mellom flere aktører. I årets tildeling ble det også gitt prioritet til prosjekter som understøtter tillitsreformen.
Målet med tillitsreformen er å gi mer velferd og bedre tjenester til innbyggerne, og til rett tid. Det innebærer at utvikling av disse prosjektene vil skje i tett samarbeid med de ansatte, og de skal blant annet utforske muligheter for mer kvalitet i tjenestene, redusert detaljstyring og økt handlingsrom til førstelinjen.
Foto: Trond Isaksen
– Gjennom Stimulab-prosjektene får ansatte som kjenner brukerbehovene brukt sin kompetanse i utvikling av nye og bedre tjenester. Dette er samarbeidsprosjekter mellom flere virksomheter, og mellom stat og kommune, som fremmer tillit og forenkler hverdagen til brukerne, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).
Kulturbygging
For første gang var egenfinansiering en prioritering for å få delta i ordningen, og de fire utvalgte svarte også godt på dette. Samlet ramme for de fire prosjektene vil være rundt 8,5 millioner kroner, pluss opsjoner.
– Stimulab er en tydelig premissgiver for nye arbeidsformer, kulturbygging og betydningen av tillit i offentlig sektor. Årets prosjekter skal løse flere tverrgående problemer med bredt samarbeid, sier Digdir-direktør Frode Danielsen.
Stimulab er et samarbeid mellom Digdir og Design- og arkitektur Norge (DOGA), og har siden 2016 vært en pådriver for at offentlig sektor jobber på tvers av tjenester og fagområder. Et viktig mål med ordningen er at ulike offentlige virksomheter skal samarbeide på ny måter og koordinere seg bedre for å skape effektive og brukervennlige tjenester.
Nye verktøy
Det handler om å teste ut andre arbeidsmåter og bryte mønstrene i hvordan forvaltningen pleier å gjøre ting. Sentralt står tverrfaglighet, samskaping, utforsking, eksperimentering og rask utprøving.
– I møte med de komplekse utfordringene offentlig sektor har, trengs en utvidet verktøykasse hvor designmetodikk og brukerinvolvering er helt sentralt. For mange er dette uvant, og derfor er Stimulab-ordningen så viktig. Her får offentlige virksomheter prøve ut nye verktøy for innovasjon i trygge rammer. Dette bidrar til å styrke innovasjonsevnen i offentlig sektor, sier Tor Inge Hjemdal, direktør i DOGA.
Gjennom tilskudd og faglig veiledning til enkeltprosjekter øker Stimulab innovasjonskapasitet og -kompetanse i de offentlige virksomhetene. Dette skaper trygge rammer for deltakerne og ansatte, og prosjektene kan utforske og eksperimentere, utover det som ellers er vanlig.
Disse får Stimulab-midler i 2023
![](/globalassets/plantegning.jpg?width=550&height=550&transform=downFit)
Foto: Adobe Stock
![Illustrasjonsbilde av en politibil som kjører i et bymiljø, i forgrunnen et tre med grønne blader.](/globalassets/bilder-til-artikler/aktuelt/politibil.jpg?width=550&height=550&transform=downFit)
Foto: Adobe Stock
![En mann og en gutt løper glade over en frossen plen. Bygninger i bakgrunnen.](/globalassets/bilder-til-artikler/stimulab/forsidebilde_stimulab-rapport_getty_images.jpg?width=550&height=550&transform=downFit)
Foto: Getty Images
Dette skjer i Stimulab-prosjektene fremover
Behovsbeskrivelse som grunnlag for anskaffelse, mai – september 2023
Midlene som de utvalgte prosjektene har fått tildelt, skal gå til å anskaffe kompetanse til å gjennomføre en Stimulab-prosess. Det er først og fremst snakk om designkompetanse, siden Stimulab stiller krav om at prosjektene skal utvikles gjennom en designdrevet prosess. Men også annen kompetanse som prosjektet trenger, anskaffes. Umiddelbart etter valg av nye prosjekter i mai vil Stimulab-teamet samarbeide med hvert av prosjektene for å lage en behovsbeskrivelse som skal danne grunnlaget for anskaffelsen.
Dialogmøte med leverandørmarkedet, 16. Juni 2023
Alle de nye prosjektet presenterer seg og problemstilling til leverandørmarkedet.
Anskaffelsesprosess, høsten 2023
Stimulab veileder prosjektene gjennom anskaffelsesprosessen fram til valg av leverandør. Formalitetene omkring selve anskaffelsen håndteres av Digitaliseringsdirektoratet. Prosedyren som benyttes er «Konkurranse med forhandlinger». Selve anskaffelsesprosessen tar ca. tre måneder fra utlysning til kontraktsinngåelse.