Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

Stimulab er en støtteordning for tidligfase innovasjon i offentlig sektor, og et samarbeid mellom Digitaliseringsdirektoratet og DOGA. Ordningen gir statlige og kommunale virksomheter faglig og økonomisk støtte til å utforske komplekse utfordringer og utvikle bedre tjenester med brukeren i sentrum.

Vårt mål er at innbyggere og næringsliv i Norge skal få rask og enkel hjelp i møte med offentlig sektor. Stimulab bidrar til dette ved å legge til rette for trygg utprøving av ny teknologi og nye måter å jobbe på, slik at tjenestene kan fornyes og forbedres, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.
Foto: Trond A. Isaksen

Tre prosjekter med stort behov for nytenkning

Årets prosjekter tar for seg ulike utfordringer – fra inkluderende tjenester og bærekraftige helsetjenester til regelverksinnovasjon. Samlet kostnadsramme er 9 millioner kroner, pluss opsjoner. Alle prosjektene stiller med egne midler og skal gjennom en innovativ anskaffelse med oppstart høsten 2025.

Bufdir: Utforsker hvordan offentlige tjenester kan bli mer likeverdige for skeive brukere, i samarbeid med blant annet Utdanningsdirektoratet, IMDi og Politidirektoratet.

Mange skeive i Norge lever gode liv, men statistikk og undersøkelser viser at gruppen fremdeles møter fordommer, hets og diskriminering – og har lavere livskvalitet enn befolkningen for øvrig. Til tross for lovpålagte plikter, rapporterer mange skeive om manglende tilgang til likeverdige offentlige tjenester.

Prosjektet fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) tar tak i dette ved å utforske hvordan offentlig sektor kan bli bedre på å møte skeive med respekt, forståelse og likeverd, slik at de mottar den støtten og hjelpen de trenger.

Her samarbeider Bufdir med blant annet Utdanningsdirektoratet, Integrerings- og mangoldsdirektoratet (Imdi), Politidirektoratet, KS - Kommunesektorens organisasjon og Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). De skal sammen jobbe frem helhetlig kompetansebygging og kunnskapsformidling om kjønns- og seksualitetsmangfold. Målet er mer inkluderende og tilgjengelige tjenester for alle – og bedre etterlevelse av aktivitets- og redegjørelsesplikten i likestillings- og diskrimineringsloven.

Kommunesamarbeid i Møre og Romsdal: Jobber for å finne nye samarbeidsmodeller og løsninger for helse- og omsorgstjenester tilpasset framtidige behov og begrensede ressurser.

Helse- og omsorgssektoren står overfor betydelige utfordringer: økte kostnader, flere brukere og økt kompleksitet gjør at kommunene må tenke nytt om hvordan tjenestene leveres og også om hvordan de skal organisere seg.

Gjennom dette prosjektet skal deltakerkommunene i fellesskap identifisere, teste og evaluere tiltak og nye samarbeid som kan bidra til større balanse mellom tjenestebehov og tilgjengelige ressurser.

Her er det mange med på laget: GassROR IKS, kommunene Molde, Kristiansund, Aukra, Rauma, Vestnes og Hustadvika, samt Høgskolen i Molde, Helse Møre og Romsdal HF og Helseinnovasjonssenteret AS.

Ved å finne tiltak med lokal forankring – som samtidig er relevante på tvers av kommunene – legges det til rette for læring på tvers, styrket samarbeid og mer treffsikre løsninger. Målet er å bygge felles kapasitet, med nasjonal overføringsverdi, tilpasset dagens og morgendagens innbyggerbehov.

Helsedirektoratet: Vil forenkle og forbedre alkoholregelverket for både næringsliv og offentlig sektor, med mål om mer helhetlige og brukervennlige prosesser.

Alkoholregelverket er fragmentert, komplekst og krevende å forvalte – noe som skaper tidkrevende prosesser både for næringslivet og saksbehandlere i kommune og stat. Regelverket strekker seg over flere departementer og skaper samordningsutfordringer som hemmer effektivitet og kvalitet.

Helsedirektoratet går nå i gang med et regelverksarbeid som skal bidra til en mer smidig brukerreise for både næringsliv og forvaltning. Stimulab-prosjektet skal bygge på en nylig gjennomført utredning og gir mulighet til å teste nye arbeidsmetoder og samarbeidsformer som bryter sektorgrenser.

Helsedirektoratet samarbeider med kommuner, statsforvaltere og andre relevante statlige virksomheter. Målet er å få innovasjonskraft inn i regelverksutviklingen – og for å forenkle og effektivisere prosessene og realisere betydeligegevinster for næringslivet, kommune og stat.

– Stimulab-prosjektene viser gang på gang at man kan få store resultater uten store midler. Når man tar utgangspunkt i brukerne og tenker nytt om hvordan man løser oppgavene sine, gir det mye tilbake til både innbyggerne – som får bedre tjenester, og til virksomhetene – som får gjort ting mer effektivt, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

Temaer som angår oss alle

Årets tre prosjekter handler om temaer som angår oss alle, sier avdelingsdirektør Espen Sjøvoll i avdeling for Sammenhengende tjenester og livshendelser i Digdir.

Mer inkluderende tjenester, hvordan møte fremtidens helsebehov og fjerne unødvendig byråkrati. Prosjektene utfordrer eksisterende strukturer og legger til rette for nytenkning i både metode og organisering. Særlig viktig er det tverrgående samarbeidet som legger grunnlag for helhetlige løsninger, påpeker Sjøvoll.

Dialogmøte med leverandørmarkedet

Alle prosjektene skal gjennomføres som designdrevne innovasjonsprosesser, med støtte fra Stimulab-teamet. Leverandører kan få oppdrag som dekker design, teknologi, gevinstrealisering og forvaltningskompetanse – avhengig av prosjektets behov.

Prosjektene presenteres for leverandørmarkedet i et dialogmøte på DOGA 18. juni. Dette gir innsikt i behovene og mulighet til å melde interesse. Deretter gjennomføres en offentlig anskaffelse gjennom konkurranse med forhandlinger, med oppstart i løpet av høsten.

Meld deg på dialogmøte om årets Stimulab-prosjekter >>

Om Stimulab

Stimulab støtter virksomheter som våger å utfordre etablerte strukturer og utvikle tjenester med brukeren i sentrum. Ordningen skal bidra til økt innovasjonskapasitet i offentlig sektor og gi hele forvaltningen erfaring med nye arbeidsmåter og systemendringer.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.