Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

I forslaget til statsbudsjett for 2025 ønsker regjeringen at DOGA skal bidra til å utvikle bærekraftige og inkluderende lokalsamfunn, og styrke innovasjon og bærekraft i næringslivet, samt å bidra til utviklingen av nye, grønne arbeidsplasser.

Dette er oppdrag DOGA er godt i stand til å løse på en effektiv måte. Samtidig mener vi potensialet for økt bærekraft i privat og offentlig sektor gjennom design og arkitektur er mye større. Det finnes verktøy som kan gi stor effekt uten å bruke store midler. For eksempel kan en nasjonal arkitekturpolitikk gi store ringvirkninger med bedre ressursbruk og økt sosial og klimamessig bærekraft, sier Hjemdal. 

Ved å koordinere arkitekturpolitiske virkemidler bedre kan man øke den positive samfunnseffekten av de bygde omgivelsene. Hjemdal trekker også frem satsingen på klimanøytrale og smarte byer:

– Skal Norge nå klimamålene må byene tenke nytt og jobbe smartere. En økt satsing på klimanøytrale og smarte byer gir effekt på både sosial og miljømessig bærekraft, fordi utslippene går ned og livskvaliteten opp. Vi håper den videre behandlingen av statsbudsjettet forsterker dette og lignende programmer.

Hjemdal påpeker at selv om design- og arkitekturfagene spiller en avgjørende rolle for fremtidig verdiskaping, står bransjene overfor flere utfordringer. 

– Vi skulle gjerne sett en større satsing på virkemidler med gode resultater, som samtidig øker etterspørselen etter design og arkitekturfagene. Dette er fag som kan være en nøkkel i å øke fremtidig verdiskaping i Norge. Men det er utfordrende tider for disse bransjene. Vi må sørge for at kompetansen bygges, ikke svekkes, sier Hjemdal.  

DOGA foreslår økte satsinger

I tillegg til regjeringens prioriteringer for 2025, som er oppsummert under, har DOGA disse forslagene til økte satsinger: 

1. Bygge en nasjonal plattform for klimanøytrale og smarte byer: Mer enn 8 av 10 nordmenn bor urbant, og andelen som bor i byer og tettsteder er økende. I tillegg står byene for 70 prosent av de globale CO2-utslippene. Det vil si at byene er svært viktige motorer for både klimamessig og sosial omstilling. Byene trenger et tydeligere nasjonalt mandat og mer samordnet innsats. Regjeringen har gitt DOGA dette oppdraget, men det trengs mer radikal innovasjon, mer samarbeid mellom de ulike styringsnivåene og mer systemisk tenkning for å få det til. 

2. Styrke Stimulab: Det er stort behov for å finne løsninger som reduserer utenforskap og sosiale forskjeller gjennom systeminnovasjon i kommuner, fylkeskommuner og offentlige etater. Stimulab er et program som gjennom innovasjon og designmetodikk skal hjelpe offentlig sektor i å levere bedre tjenester til innbyggerne. En styrking av Stimulab-ordningen er en effektiv måte til å bistå flere offentlige aktører til å finne nye løsninger på strukturelle, sosiale utfordringer.  

3. Et veikart for grønne industrietableringer: Norge trenger å utvikle ny, grønn industri uten unødige belastninger på naturen. Her er det et stort potensial for design- og arkitekturfagene, både når det gjelder prosesskunnskap, bygg og planlegging. DOGA ønsker å utvikle et veikart og pilotprogram for grønne industrietableringer, hvor vi foreslår prosesser, fremmer samarbeidsløsninger og viser eksempler på hvordan man kan etablere industri og samtidig skåne verdifull natur.

Regjeringens prioriteringer for 2025 

I budsjettforslaget ønsker regjeringen at DOGA i 2025 fortsetter arbeidet med å fremme kvalitet, innovasjon og økt verdiskaping i offentlig og privat sektor gjennom bruk av design og arkitektur. DOGA skal blant annet:  

Styrke kommunenes innovasjonskompetanse: DOGA skal fortsette arbeidet med å styrke innovasjons-, utviklings- og plankompetansen til kommunene, for slik å bidra til forvalting og løsninger som fremmer bærekraftige og attraktive lokalsamfunn og et godt tjenestetilbud i hele landet.  

Jobbe for økt kvalitet i bygde omgivelser: DOGA skal være en pådriver og et nasjonalt kompetanse- og kunnskapsmiljø for økt kvalitet i de bygde omgivelsene, med mål om at den grønne omstillingen skal gi varig verdi for mennesker og lokalsamfunnene de lever i. 

Bidra i arbeidet med samfunnsoppdrag: DOGA skal bidra i arbeidet med samfunnsoppdrag, blant annet oppdraget «Klimanøytrale og smarte byer» og «Inkludering av barn og unge i utdanning, arbeids- og samfunnsliv.» DOGA skal utvikle et erfaringsbasert kompetansetilbud for systeminnovasjon i offentlig sektor, slik at dette blir et område som flere forstår og ser nytten av. 

Bidra til grønn omstilling i næringslivet: DOGA skal i 2025 fortsette å styrke og utvikle Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Prosjektene som mottar støtte fra DIP skal bidra til at Norge oppfyller sine forpliktelser i Parisavtalen, og når målet om å bli et lavutslippssamfunn i 2050.  

Oppdrag fra flere departementer

Regjeringen foreslår dessuten å bevilge 5,3 millioner kroner til Stimulab, en ordning som skal stimulere til mer brukerorientert innovasjon i offentlig sektor. I tillegg foreslår regjeringen å bevilge 2 millioner kroner til DOGAs program for universell utforming.  

DOGA rapporterer til Kommunal- og distriktsdepartementet, men mottar også tilskudd fra Nærings- og fiskeridepartementet, Kultur- og likestillingsdepartementet og Utenriksdepartementet. DOGA får i tillegg oppdrag fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet og Klima- og miljødepartementet.  

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.