2020-utgaven av utstillingen har et enda skarpere fokus på bærekraft og er kuratert av Benedicte Sunde fra DOGA og Marit Haugen fra det Oslo-baserte arkitektkontoret Haugen/Zohar. De har valgt ut 11 designere som jobber med naturlige materialer som tre, aluminium, stein og papir og som har bærekraft og sirkulær design på ramme alvor.
– Ærlig design er fremtiden. Med transparens i alle faser av produksjonsprosessen og produktets livssyklus. Designerne som presenteres i årets utstilling viser frem design for fremtidige generasjoner – eksperimentelt, estetisk attraktivt og 100 prosent resirkulertbart, sier Benedicte Sunde.
– Designerne vi har valgt ut har produkter som har blitt til på en innovativ måte, og med fokus på reduksjon av CO2 og bruk av lokale håndverksmetoder og prosesser. De viser vei inn i fremtiden, mot en økonomisk og sosial endring og en orientering mot tilstrekkelighet. Festen er over, konstaterer Marit Justine Haugen.
Håndplukkede produsenter
Prototyper fra designerne presenteres sammen med arbeid fra åtte norske møbel- og interiørprodusenter som alle er håndplukket på bakgrunn av sitt engasjement for miljøet, og sin handlekraft når det gjelder å legge om til en mer bærekraftig produksjon.
Produsentene som stiller ut på Norwegian Presence 2020 er:
- Fjordfiesta
- Gudbrandsdalens Uldvarefabrik
- Gudrun
- Hamran
- Lundhs
- NCP (Norwegian Comfort Products)
- Vestre
- Volver Studios
Alt skal gjenbrukes
Haugen/Zohar skal også gjøre utstillingsarkitekturen, og gi utstillingen en troverdig ramme som løfter frem produktene og forteller om prosessen som ligger bak.
– Vår ambisjon er å sette norsk sirkulær design på verdenskartet gjennom en rik og tankevekkende utstilling, sier Marit Justine Haugen.
Utstillingsarkitekturen er enkel, med minst mulig materialbruk og mest mulig fokus på objektene. Den skal bygges lokalt i Milano, ingenting skal sendes fra Norge, og alt skal gjenbrukes etterpå.
– Innovasjon i materialbruk og reduksjon av CO2-utslipp må være i front i alle bransjer. Og for oss som arkitekter er det interessant å samarbeide med designere og ta et dypdykk i materialer som aluminium, stein, tre og papir, forteller Haugen.
Norwegian Presence arrangeres av DOGA i samarbeid med designkollektivet Klubben. Andre bidragsytere i prosjektet er Utenriksdepartementet, Innovasjon Norge, Norsk Industri, Hydro, Lundhs og Jotun
I tillegg til å gi besøkende på messen en mulighet til å oppdage det aller beste av Norges moderne møbel- og produktdesign, setter Norwegian Presence også søkelys på ressursbruk, produksjonsmåte, kvalitet og holdbarhet.
Utstillere: Designere med prototyper
Produktdesigner Andreas Bergsaker lager hverdagsgjenstander med vekt på håndverk, taktilitet og lang levetid. I Milano skal han vise Korpus – en vegghengt hylle laget av én enkelt aluminiumsplate – og sidebordene Furublokk i heltre furu og linolje.
I 2020 mottok Vilde Hagelund DOGA-merket nykommer for sin masteroppgave Objectum. Da var hun allerede valgt ut til å stille ut på Norwegian Presence. Objectum består av 60 objekter i bjørk laget over 60 dager. Vilde viser fatene Remissus og bordet Pedestal fra Objectum.
Vilde ble løftet frem som et av verdens mest lovende unge designtalenter av magasinet Wallpaper* i januar i år. Det samme ble Tobias Berg som også skal være med til Milano. Han skal stille ut Kvitre – en lenestol med pulverlakkert stålramme og utskiftbart sete.
Studioet Sofie & Tiange ble grunnlagt i 2019 av Stine Sofie Fevang Skinlo og Tiange Wang, begge utdannet ved AHO. I Milano skal de vise Hylla, en frittstående hylle i tre og resirkulert aluminium og Leaf, en lampe i resirkulert aluminium. Gjenstandene er utviklet i samarbeid med Hydro og Jotun Powder Coatings.
Poppy Lawman (kåret til årets nykommer 2019 av magasinet Bo Bedre) viser Papirstein, en stol i papirmasse fra gran. Poppy har en sirkulær tilnærming til møbelproduksjon, og papir er både resirkulerbart, nedbrytbart og fornybart. Poppy har samarbeidet med Hellefoss Paper i Hokksund.
Designeren og møbelsnekkeren Philipp von Hase presenterer Una – en serie bilderammer laget av dampbøyd valnøtt- eller lønnetre. Han har også med seg Aaltobelli, en sittegruppe i tre som kan rulles sammen og oppbevares i et lærfutteral når den ikke er i bruk.
Nils Stensrud er opprinnelig arkitekt, og underviser ved Fakultet for arkitektur og design ved NTNU. Han driver også egen designpraksis med særlig fokus på tre. Til Milano tar han med seg et sidebord, som også kan være en trappestol eller en krakk, og en dagseng fra serien Variasjoner i bjørk.
Kiki Plesner-Löfroth fra Oslo grunnla Plesner Patterns i 2018. Kiki stiller ut tekstilmønstrene Frozen trykket digitalt på GOTS-sertifisert bomull og resirkulert polyester. Hun leverer også mønstre på aluminiumslameller og tapeter til utstillingsarkitekturen.
Designduoen Håvard Dybwad og Øyvind Wyller møttes ved en tilfeldighet i 2019, og startet snart et samarbeid. Et av resultatene er Stick – et enkelt og tidløst salongbord i eik, pulverlakkert aluminium og larvikitt. Bordet er fremstilt i samarbeid med Hydro og Jotun Powder Coatings.
Designer Erik Wester skal stille ut Kelp Light – en serie lamper laget av tangplast. Han samarbeider med den norske oppstartsbedriften B’Zeos om eksperimentering og utprøving av tang som materiale.
Ali Shah Gallefoss er masterstudent ved Kunsthøgskolen i Oslo. I 2019 laget han en skulptur av overskuddsskjerf og avkapp fra steinindustrien for det norske motehuset Holzweiler. I Milano skal han vise Aluminium & Stone – inspirert av norsk natur og eventyrskikkelser.
Utstillere: Produsenter
I tillegg til de 11 designerne med prototyper, har vi valgt ut åtte produsenter til å stille ut sine møbler og interiørprodukter:
Fjordfiesta, Gudbrandsdalens Uldvarefabrik, Gudrun, Lundhs, Hamran, NCP, Vestre og Volver Studios
De er håndplukket til å delta i utstillingen på grunn av sin tilnærming til mljø og bærekraftig produksjon.