
Dialogverktøy for framtidens industriutvikling ble overrakt statssekretær Vegard Grøslie Wennesland av Tor Inge Hjemdal i DOGA og Marit Momrak Wright i Siva.
Hvordan skaper vi industri som både er lønnsom, gir arbeidsplasser og tar vare på naturen? Det spørsmålet blir stadig mer aktuelt – og vanskelig. Mange prosjekter møter motstand, ikke fordi de er dårlig fundert, men fordi de ikke er forankret godt nok der de skal bygges.
Derfor har DOGA og Siva nå lansert et nytt verktøy som skal gjøre det lettere å få til nettopp det: tidlig og god dialog.
Industri som samfunnsbygging
– Hvordan vi bygger industrien handler også om hvordan vi bygger samfunnet vårt. Vi vil trenge verktøy som dette i omstillingen av Norge, for den vil kreve plass – i nye verdikjeder, i naturen, i kulturen og i det sosiale, sa statssekretær Vegard Grøslie Wennesland i Nærings- og fiskeridepartementet under lanseringen.
– Verktøyet kan hjelpe å se nye muligheter, som ikke alltid er lett å se når du er den halve ansatte i en presset kommune. Om alle drar i samme retning, gir det håp om at man kan minske konfliktene og få fart på omstillingen, sa han videre.
Lanseringen ble avsluttet med en panelsamtale hvor også Miljøpartiets stortingsrepresentant Sigrid Z. Heiberg og forbundsleder i Styrke, Frode Alfheim deltok.

Foto: Ellen Heggestad/DOGA
Enten det er en nyetablering eller videreutvikling av eksisterende industri, skal verktøyet legge til rette for en raskere og bedre prosess for alle berørte parter.
– Mange steder i landet skal det bygges ny industri. Det gir store muligheter, men kan også føre til spenninger. Med dette verktøyet kan vi legge bedre til rette for at industrien blir en positiv kraft i samfunnsutviklingen, sier Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Siva – selskapet for industrivekst.
Et praktisk verktøy
Verktøyet består av en samtaleveileder og et kunnskapsgrunnlag med eksempler. Det er utviklet gjennom samarbeid mellom næringsliv, kommuner og fagmiljøer, og bygger på punkt 14 i regjeringens satsing Veikart for grønt industriløft.
– Det er dyrt å bygge dårlig. Design- og arkitekturfagene har verktøy og metoder som hjelper oss å forstå hverandre tidlig, sette riktig ambisjonsnivå og målsettinger sammen. Dette verktøyet vil hjelpe med å få til en mer helhetlig og rettferdig industriutvikling i Norge, sa Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

Foto: Ellen Heggestad/DOGA
Nå søker vi etter innovasjonsaktører med kompetanse innen design, arkitektur og/eller stedsutvikling som vil bidra inn i pilotene og tilpasse dialogverktøyet til lokale behov. Interesserte oppfordres til å delta på et digitalt informasjonsmøte 30. april >>
– Dette er en anledning til å utforske og vise hvordan fagene kan bidra med nye perspektiver, visualisering og helhetlig utvikling i møte med industrien, sier Hjemdal som ser frem til å følge pilotene.