Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

Nordisk ministerråds internasjonale varemerkebyggings-prosjekt, The Nordics, har i samarbeid med DOGA i Norge, Svensk Form, Dansk Design Center, Iceland Design Center og Ornamo i Finland utlyst en konkurranse for å finne Nordens mest bærekraftige stol. Nå er en vinner fra hvert nordisk land kåret av nasjonale juryer. Den norske juryen valgte Peter Opsviks kontorstol HÅG Capsico blant ti norske finalister.

– Jeg er glad for å motta denne prisen, og spesielt når begrunnelsen er at dette er produkt som har tålt et langt liv uten å bli utdatert.

Peter Opsvik

Møbeldesigner

– HÅG er en pioner når det kommer til bærekraft, både i Norge og internasjonalt. De har jobbet med bærekraft før noen egentlig visste hva det var for noe, og stolen Capisco et fremragende eksempel på dette, sier Knut Bang, seniorrådgiver i Design og arkitektur Norge. Han har ledet juryen som også besto av interiørarkitekt Morten Steen Kaels, seniorforsker Christofer Skaar fra SINTEF Byggforsk og Are Lyubråten fra Designindustrien.

Knut Bang på DOGA står bak en rosa kontorstol. Stolen er HÅG Capisco, vinnerstolen i Norges ministerråds konkurranse om Nordens mest bærekraftige stol. På begge sider av Knut står de andre stolene som var med i den norske delfinalen.
Juryleder Knut Bang, som her er avbildet med flere av stolene som deltok i konkurransen, mener HÅG endret regelboken for hva en kontorstol kunne være. Foto: Sverre Jarild
Foto: Sverre Chr. Jarild

En moderne klassiker

HÅG Capisco ble designet av Peter Opsvik og lansert i 1984. Den betraktes i dag som en moderne møbelklassiker, og har gjennom tiden kommet i en rekke nye modeller.

– Capisco endret regelboken for hva en kontorstol kunne være. Den er utrolig gjennomtenkt, med en sadelinspirert ergonomi som lar deg variere sittestillingen din. I den nyeste modellen av stolen er hele bunnen laget av resirkulert norsk aluminium, og produsenten har jobbet tett med Gudbrandsdalens Uldvarefabrik for å redusere karbonavtrykket på ullstoffet, sier Bang.

Vugge-til-vugge

Jurymedlem Morten Steen Kaels, interiørarkitekt og daglig leder i designbyrået Kaels – Making Space, fremhever at Capisco har vært i industriell produksjon i flere tiår.

– Det faktum at det er blitt produsert mange tusen eksemplarer av Capisco på Røros, gjør bærekraftaspektet i stolen ekstra viktig. Produsenten har flere ganger forbedret stolen i tråd med sin vugge-til-vugge-filosofi, og jeg er overbevist om at den i fremtiden vil bli enda mer bærekraftig, sier Kaels.

Skolestol i havplast

Skolestolen S1500, som er utviklet av Snøhetta og Nordic Comfort Products på Hemnes, havnet på juryens andreplass. Sittedelen av stolen er laget av plast gjenvunnet fra rep, noter og fiskenett hos en lokal havbruksbedrift, mens underdelen består av gjenvunnet norsk stål.

Den klassiske Siesta-stolen til Ingmar Relling kom på tredjeplass i kåringen. Lenestolen, som produseres av L.K.Hjelles Møbelfabrikk, består av lokale, miljøvennlige materialer og veier svært lite. Nyere versjoner av stolen kan dessuten flatpakkes, noe som sparer transportutslipp.

Vippestolen til Gunnar Eidsvik Tvedt ble innstilt til fjerdeplass i konkurransen. Stolen er en reaksjon på dagens typiske baby- og barnemøbler, som er lite miljøvennlige og som ofte kastes etter bruk.

Femteplassen gikk til stolen Bow, en prototyp i heltre designet av Petter Knudsen, Anders Berg og Steinar Hindenes.

De andre nasjonale vinnerne

Den danske vinnerstolen The Coastal Furniture er designet av Nikolaj Thrane Carlsen og produsert av Tegnestuen Gentænk v/Arkitekt Nikolaj Thrane. Den danske juryen vektlegger stolens unike design med bærekraftig tangmateriale, hvor setet er laget av 100 prosent nedbrytbart tang fra Danmark kyst, uten at dette går på kompromiss med estetikk eller kvalitet.

Den finske vinnerstolen Clash 331 er designet av Samuli Naamanka og produsert av Naamanka. Den finske juryen vektlegger stolens tidløse og holdbare design og funksjonalitet med finske materialer og av finsk produksjon.

Den islandske vinnerkrakken KOLLHRIF” er designet av Sölvi Kristjánsson og produsert av Málmsteypan Hella and Portland. Den islandske juryen vektlegger krakkens innovative og miljøvennlige design der krakken er laget av kork og resirkulert aluminium fra 14 400 te-lys, som var samlet inn for å skape oppmerksomhet om gjenvinning av aluminium på Island.

Den svenske stolen Petite er designet av David Ericsson og produsert av Gärsnäs. Med en vekt på kun 2,5 kilo er stolen ekstremt ressurseffektiv og bærekraftig i både produksjon og transport. Den svenske juryen fremhever også at stolen er 100 resirkulerbar og laget av hardt tre som gir et lavt CO2-fotavtrykk.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.