– Det er veldig gøy at prisen i år går til unge designere som har et ekte, brennende og levende engasjement for bærekraft. Det er jeg glad for at vi kan få være med på å hedre, sa Jan Christian Vestre i sin tale til Goods.
Mer stas å få prisen sammen
Prisvinnerne var både rørt og stolt over å bli tildelt den prestisjefylte Jacob-prisen. Daglig leder Camilla Martinussen og de to grunnleggerne av Goods, Mathias Haddal Hovet og Sandro Kvernmo holdt hver sin takketale.
Mathias Haddal Hovet trakk særlig fram gleden ved å vinne prisen sammen:
– Å vinne Jacob-prisen som et selskap føles ekstra stas, mer stas enn å få den som enkeltutøver. Det er et bevis på at vi må jobbe sammen for å gjøre ting bedre og komme på en riktigere kurs, sa han.
Jacob-vinnerne forandrer samfunnet
Årets Jacob-vinnere ble hedret i en egen prisseremoni med påfølgende middag for spesielt inviterte gjester.
Seremonien ble sunget i gang av Sangvinerne, medisinstudentenes eget kor. Deretter ønsket DOGAs administrerende direktør, Tor Inge Hjemdal, velkommen og fortalte om Jacob-prisens lange historie.
– Jacob-prisens går tilbake til 1957, og ikke bare forteller den en spennende historie om hvordan design- og arkitekturfagene har forandret seg, men også om hvordan prisvinnerne har forandret samfunnet, sa Hjemdal.
Hyllest fra Grafill
Daglig leder i Grafill, Lene Renneflott, var også blant dem som hyllet Goods denne kvelden:
– Vi trenger designere som dere, som spør seg selv hvordan kan jeg bidra til mer bærekraft. Det at dere viser vei, gjør at flere kommer til å tørre å ta rollen som kundens veiviser mot mer bærekraftige løsninger.
Fri og uavhengig jury
Hvem som får Jacob-prisen blir bestemt av en jury bestående av designere og arkitekter fra ulike fagretning og disipliner. Juryleder og medlemmer oppnevnes av DOGA, men DOGA blander seg ikke inn i juryens arbeid. Dagens jury ledes av interaksjons- og ux-designer Christin Mørch.
Med sin tre måneder gamle datter Tuva på armen, fortalte hun om bakgrunnen for juryens avgjørelse.
– Vi hadde gode og verdige kandidater innenfor alle kategoriene. Diskusjonen handlet derfor i stor grad om hvem som burde vinne akkurat i år. Tidligere i år kom det en nedslående rapport fra FNs klimapanel. Klimakrisa er her nå. Den venter ikke på noen, så vi må handle nå. Dette diskuterte vi mye i juryen, sa Christin Mørch.
– Designere og arkitekter har stor innflytelse på hvordan framtiden ser ut
Jacob-prisen er en fagpris, og juryen la vekt på den designfaglige kvaliteten i Goods’ arbeider. Men de hedres nå også for at de er seg sitt ansvar som designere bevisst og bruker sin kompetanse som et verktøy for å løse et stort samfunnsproblem.
– Vi som designere og arkitekter har stor innflytelse på hvordan framtiden ser ut. Det er vi som er med på å legge premissene for hvilke produkter og tjenester, bygninger og rom som blir laget i tiden framover. Det ansvaret må vi ta på alvor!
I en tid med klimakrise og kode rød for menneskeheten, må vi alle bidra til å redusere utslippene, ta vare på ressursene og skåne naturen. Juryen har derfor besluttet å gi årets Jacob-pris til noen som satser kompromissløst på bærekraft.
Årets prisvinner er et ungt byrå innenfor grafisk design, produktdesign og merkevarebygging. De leverer arbeider av høy kvalitet, og tar sitt samfunnsansvar som designere på alvor. Med sin designfaglige kompetanse får de produsenter av fysiske varer til å ta bedre og mer bærekraftige designvalg i alle ledd.
Denne måten å forene estetikk og etikk på gjør dem til et forbilde for en hel bransje.