Fagpris til aktive utøvere
Jacob-prisen er den høyeste utmerkelsen DOGA kan gi til aktive designere og arkitekter i Norge. Prisen har vært utdelt årlig siden 1957.
Flytter grenser
Prisen tildeles norske fagutøvere som har stor innflytelse på utviklingen av sitt eget fagområde, eller som flytter grensene mellom flere fagfelt.
Første mottaker
Jacob-prisen er oppkalt etter den første som mottok prisen – gullsmeden Jacob Tostrup Prytz.
60 års historikk
Tidligere vinnere av Jacob-prisen er kjente navn som Grete Prytz Kittelsen, Sverre Fehn, Tone Vigeland, Tias Eckhoff, Peter Opsvik, Lavrans Løvli og Elisabeth Stray Pedersen.
Alle kan nominere kandidater til Jacob-prisen, men vinneren blir kåret av en egen uavhengig fagjury. Årets fagjury ledes av Guri Mo, interiørarkitekt og partner i Zinc.
De andre jurymedlemmene er Jon Amund Søfferud, fagansvarlig klesdesign, Are Kleivan, fagansvarlig for grafisk design og visuell kommunikasjon, Eva Tøftum, fagansvarlig for industri- og produktdesign, og Linn Riise Handal, fagansvarlig for langskapsarkitektur. Les mer om årets jurymedlemmer her.
De venter spent på årets nominasjoner, men hva er det juryen ser etter når de skal kåre en vinner?
– Vi ser etter de som tenker nytt og utfordrer status quo. Vinneren av Jakob prisen er en som leder an – ikke en som følger etter, konstaterer Mo.
Prisen skal gå til en fagutøver som har hatt stor innflytelse på utviklingen av eget fagområde eller som grensesprengende utøver mellom flere fagområder. Hva betyr dette i praksis for juryens vurdering av aktuelle kandidater?
– Det handler om å skape noe som er mer enn bare en fysisk gjenstand eller et byggverk. Det handler om å bruke fagene for å løse samfunnsutfordringer og inspirere til nye måter å tenke på. Det er dette som skiller Jacob-prisen fra andre fagpriser, forteller Mo.Foreslå en kandidat til Jacob-prisen 2024 >>
Den menneskelige opplevelsen
I dag omfatter design- og arkitekturfagene 11 ulike disipliner. Jacob-prisen skal favne dem alle og kåre den beste blant så ulike disipliner som landskapsarkitektur og interaksjonsdesign.
– Utfordringen med så mange disipliner er at det kan bli vanskelig å vurdere kandidatene opp mot hverandre. Det kan også være utfordrende å gjøre en faglig vurdering av en disiplin som ikke er representert i juryen. Men først og fremst er det spennende, fordi det viser hvor omfattende fagene er og hvor stor påvirkning design og arkitektur har på folks liv og på samfunnet som helhet, sier Mo.
Bærekraft og den menneskelige opplevelsen vil være viktige nøkkelord i 2024, ifølge jurylederen.
– Jeg tror at vi vil se en sterkere vektlegging av den menneskelige opplevelsen og hvordan design og arkitektur påvirker og har konsekvenser for fysisk og psykisk helse, inkludering, livskvalitet og identitet, sier Mo.
Nominer din favoritt!
Jurylederen gleder seg til å ta fatt på oppgaven med å velge ut en verdig vinner av Jacob-prisen 2024. Sammen med resten av juryen håper hun at det blir mange spennende kandidater å velge mellom og oppfordrer folk til å nominere sine favorittkandidater.
Så har du en kandidat i tankene som passer til beskrivelsen ovenfor? Send inn din nominasjon og bli med på å hedre norske fagutøvere som har bidratt til å forme samfunnet vi lever i.
Foreslå en kandidat for Jacob-prisen 2024 >>