– Dette er jo helt utrolig! Først vinner vi DOGA-merket nykommer, som jo er oppsiktsvekkende i seg selv, men at vi stikker av med hedersmerket er jo egentlig noe som ikke skal gå an, i alle fall når du ser på alt det andre i nykommer-kategorien, sier Else Abrahamsen og smiler fra øre til øre.
Egentlig sitter hun sammen med resten av teamet i MakersHub som alle snakker i munnen på hverandre, men for enkelhets skyld legger vi ordene i munnen til Else Abrahamsen siden hun er en av initiativtakerne.
På tvers av profesjoner og kulturer
MakersHub er kort forklart et prosjekt som bruker interiørarkitektur og designprosesser for å hjelpe asylsøkere og andre marginaliserte grupper til en bedre hverdag. Det er også en vinner som utfordrer det man kanskje tenker på som en vinner i designkonkurranse.
– MakersHub har hatt to ambisjoner: å vise at vi kan bruke selve designprosessen – det å jobbe på tvers av profesjoner og kulturer – til å fremme forståelse og integrering, og til å vise at interiørarkitektur er et fagfelt som også kan ha en sosial funksjon. Vi ønsket å reise kjerringa litt på vegne av faget og vise at det inneholder mye mer enn hvordan du skal ha det inne, forteller Abrahamsen, – derfor er det utrolig deilig å se at DOGA omfavner selve prosessen og løfter den frem. Det har vi sett hos flere av vinnerne i de andre kategoriene – hvor sterkt det tverrfaglige er vektlagt – det gjør meg optimistisk på vegne av både DOGA og fagfeltene.
Kjempeinspirasjon
Også for MakersHub var både tverrfaglig samarbeid og godt lagspill helt avgjørende da de utviklet vinnerbidraget, og det tar de med seg når de nå går løs på nye prosjekter.
Dette er en kjempeinspirasjon! Og det føles helt feil at jeg skal være den som får all æren med intervju og greier – dette er i høyeste grad et lagarbeid. Både deltakerne i prosjektene og alle de frivillige har vært helt avgjørende for at vi har kunnet gjennomføre disse prosjektene, avslutter Else Abrahamsen og formaner intervjueren om å få med navnene til Jack Hughes, Maria Årthun, Karam Kifah Thanoon og Ida Bergli Wold.
– Nå håper vi bare at hedersmerket skal vekke interesse for MakersHub og kanskje åpne noen dører. Vi skal i alle fall bruke merket for det er verdt til å lage flere, gode prosjekter som får forskjellige folk til å jobbe, le og skape noe sammen!
Administrerende direktør i DOGA, Trude Gomnæs Ugelstad, gratulerer MakersHub med prisen og med at de har evnet å ta i bruk faget på en uventet måte.
– Den unge generasjonen tar design- og arkitekturfagene i bruk på nye måter og nye områder. MakersHub viser at interiørarkitektur ikke bare er noe for de privilegerte, men at faget kan brukes til nytte og glede for alle i samfunnet vårt. Jeg er kjempestolt og glad på vegne av denne fine gjengen, sier hun.