Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

«Folk har vanskeligheter med å følge med på sånt nytt, gitt.» sier elektriker Steen i filmklassikeren Norske byggeklosser fra 1972, og forsøker å installere smarte løsninger på badet til husbyggeren Olav Femte. Hva nå, 45 år etter?

Det som er effektivt, det som virker, er det vi tar for gitt.

Einar Sneve Martinussen

Phd, førsteamanuensis på AHO

- I 20 år har man prøvd å utvikle smarte kjøleskap. Men vi trenger fremdeles bare et sted å sette maten. Det at vi får skattemeldingen på SMS, er noe vi bør få gåsehud av, uten at folk nødvendigvis får det. Det som er effektivt, det som virker, er det vi tar for gitt, sier Einar Sneve Martinussen, Phd, førsteamanuensis på Arkitektur- og designhøgskolen og koordinator for interaksjonsdesign.

Endringer er på vei

Han får følge av Fredrik Matheson, Experience Lead i konsulentselskapet Bekk:

– Det er massevis av endringer på vei. Men den store forskjellen nå er at vi skal legge til rette for folk flest, ikke bare eliten. Det er vi flinke til i Norge, sier han.

– Vi er veldig glad i å være redd for datamaskiner. Det råder en populær forestilling om at utviklingen vil føre til massiv arbeidsledighet. Den gjør ikke det. Vi kan gjøre andre ting eller gjøre de samme tingene på en bedre måte.

Vil du vite mer om veien videre? Legg deg i hengekøya og bli med på en reise fra 1972 via 80-tallet til et stykke inn i fremtiden. 

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med: