Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

Dette er DIP

DIP (designdrevet innovasjonsprogram) er en støtteordning for bedrifter som bruker designmetodikk i idéfasen av et innovasjonsprosjekt

Brukersentrert

Designmetodikk gir dyp forståelse av brukere og kan gi høyere salg, økte markedsandeler og nye bruksområder og kundegrupper.

Søknadsfrist

Midlene lyses ut én gang i året og fristen for å søke årets midler er  21. mai 2025, kl. 23.59.

Historikk

Siden 2009 har DOGA delt ut til sammen 125 millioner kroner til ca. 280 prosjekter gjennom DIP. Prosjektene er fra alle salgs bransjer.

Anne Elisabeth Bull leder satsingsområdet designdrevet innovasjon i DOGA. Hun forteller at DIP-midlene går til å få inn designkompetanse i den viktige idéfasen.

– Ved hjelp av designmetodikk får du avdekket reelle brukerbehov. Det gir deg langt mer treffsikker innovasjon enn om du baserer deg på gjetting og antagelser. Dermed kommer innovasjonsprosjektet inn i riktig spor med én gang, sier hun.

Søk om DIP-midler fra DOGA her >>

– Viktig verktøy for norsk næringsliv

Næringsminister Cecilie Myrseth oppfordrer både små og store virksomheter til å gripe muligheten.

Portrettbilde av næringsminister Cecilie Myrseth.
Nærings- og fiskeriminister Cecilie Myrseth oppfordrer bedrifter til å søke om støtte fra DOGAs program for designdrevet innovasjon.
Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

– I en tid preget av internasjonal uro og økende usikkerhet, er det viktig at norsk næringsliv står støtt og utvikler nye løsninger med utgangspunkt i reelle behov. Støtten fra DOGA gir bedrifter mulighet til å utforske nye ideer sammen med brukerne. Det gir både økt treffsikkerhet og styrket konkurransekraft, sier Myrseth.

Tre bedrifter – tre ulike erfaringer

Flere virksomheter har de siste årene fått støtte fra DOGA til å utvikle løsninger som tar utgangspunkt i faktiske behov og ønsker hos brukerne.

Movu Mobility mottok støtte i 2020 til utvikling av Movu, en kul og sprek trillevenn som kan erstatte den trauste rullatoren, et hjelpemiddel som mange synes er stigmatiserende.

Mobilitet for alle
Movu Mobility har utviklet et hjelpemiddel som gir brukerne trygghet, frihet – og lyst til å bruke det. I dag finnes Movu hos 20 norske forhandlere, og nye markeder i Sverige og Danmark er på vei.
Foto: Movu Mobilit

– Støtten ga oss rom til å utvikle løsningen med utgangspunkt i faktiske brukerbehov, ikke antagelser. DOGA-midlene gjorde det mulig å involvere både sluttbrukere, helsepersonell og samarbeidspartnere tidlig – noe som har gitt dypere innsikt, tydelig retning og høyere legitimitet, forklarer Øyvind Gedde gründer og CEO i Movu Mobility.

– Ville ikke eksistert uten DIP

En person som kan skrive under på effekten av designdrevet innovasjon er Harald Lønning i Runwell, et norsk oppstartsselskap som leverer helhetlige HMS-systemer til utelivsbransjen.

– Uten støtten vi fikk fra DOGA i 2020, ville ikke Runwell eksistert i dag. Midlene gjorde at vi kunne koble på designbyrået Larssen Amaral og virkelig komme til bunns i problemstillingen, i stedet for å jobbe overfladisk med symptomene. Resultatet ble så spennende at vi opprettet et eget selskap, forteller han.

Harald Larssen Lønning
– Uten støtten vi fikk, ville ikke Runwell eksistert i dag, sier daglig leder Harald Lønning.
Foto: Willy Nikkers

Løsningen til Runwell brukes av alle mulige aktører i serveringsbransjen over hele landet, fra boutiquehoteller og kebabsjapper til hotellkjeder og Michelin-restauranter. Ved forrige aksjeemisjon ble selskapet verdsatt til 120 millioner kroner.

Svar før storsatsing

I fjor mottok klesmerket Northern Playground DIP-midler for å utvikle en modell for lokal klesproduksjon.

– Nesten alle klær vi bruker i Norge er produsert i et lavkostland på andre siden av kloden. Vi har lenge hatt en ambisjon om å produsere mer av klærne våre her på Østlandet, og med DOGA-støtten fikk vi mulighet til å gå skikkelig inn i problemstillingen, sier daglig leder Jo Egil Tobiassen.

Ziplongs®
Northern Playground utforsket hvordan klær kan produseres nærmere kundene – og fant verdifull innsikt som styrer veien videre.
Foto: Vegard Breie

Sammen med designbyrået EY Doberman kartla de lokal produksjonskapasitet og testet betalingsviljen i kundebasen ved hjelp av en prototype. Resultatene viste at storskalaproduksjon lokalt ville bli vanskelig.

– Vi fikk et entydig svar på noe vi har lurt lenge på. Selv om det ikke ble slik vi håpet, så unngikk vi å gå inn i et stort og kostbart prosjekt som hadde vært dømt til å mislykkes. Nå kan vi heller konsentrere oss om å bli bedre på andre områder, som for eksempel å produsere enklere produkter i Oslo, sier Tobiassen.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.