Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket

Hva

Utskiftbart tannbørstehode

Hvem

Jordan / Orkla Home & Personal Care
Abry & Kavanagh Design

Hvor

Oslo

Fagdisipliner

Industridesign

Jordan change, en tannbørste med utbyttbart børstehode. Hensikten er å spare plast.
Foto: Orkla

Det var en masteroppgave i industridesign av Martin Boldvik i samarbeid med Jordan og Orkla som først lanserte tanken om en tannbørste med utskiftbare hoder. Det skjedde ved Arkitektur og designhøgskolen i Oslo i 2017. Jordan syntes ideen var så god at de gjennomførte brukerundersøkelser og engasjerte designbyrået Abry & Kavanagh til å utforske mulige løsninger.

Testing, testing, testing

Dette ble starten på et langvarig utviklingsprosjekt. Flere alternative konsepter ble utredet, og mange fagdisipliner var involvert i serier av tekniske tester og utprøving av pilotprodukter. Parallelt ble det gjort juridiske undersøkelser for å kartlegge patentrettigheter og -muligheter.

Resultatet er Jordan Change – en helt ny, patentsøkt løsning for utskiftbare børstehoder – som ble lansert våren 2022.

Lite hode med stor bust

Tre hovedprinsipper ble lagt til grunn for produktutviklingen og det endelige designet:

  • Hodedelen skulle være så liten som mulig, men man ville bevare størrelsen på bustens overflate.
  • Jordan Change skulle ikke koste mer enn en vanlig børste. Den skulle heller gi merverdi til forbrukerne.
  • Den tekniske løsningen skulle kunne overføres til andre tannbørstemodeller.

I tillegg var det viktig for Jordan at bærekraft ikke skulle gå på bekostning av børstens funksjonalitet.

82 prosent mindre plastforbruk

Plastbesparelsen med Jordan Change kan bli stor. Ifølge Jordan kan det norske plastforbruket reduseres med 240 tonn i året hvis hele den voksne befolkningen bytter ut tannbørstehodet i stedet for hele tannbørsten hver tredje måned. I tillegg blir det ved maksimal optimalisering plass til tre ganger så mange enheter på hver pall, noe som gir mer effektiv transport og dermed lavere kostnader for miljøet.

Nyskapning skjer ofte ved at noen utfordrer det etablerte. Jordan oppfordrer derfor andre bedrifter til kontinuerlig samarbeid med studenter, praktikanter og nyutdannede for å se nye muligheter.

Salgstall og gode tilbakemeldinger fra kunder tyder på at Jordan også har lykkes med å lansere en ny tannbørste med god funksjonalitet samtidig som den appellerer til stadig mer miljøbevisste forbrukere.

Tannbørsten Jordan Change med utbyttbart børstehode, slik at man kan spare plast.
Foto: Orkla
Tannbørsten Jordan Change med utbyttbart børstehode, slik at man kan spare plast.
Foto: Orkla

Juryen uttaler

Nå kan du bidra i miljøkampen når du pusser tennene.

Vi følte oss berørt i møtet med den nye tannbørsten med utskiftbart børstehode. Ikke bare er den god å bruke, den gjør det enklere for forbrukerne å ta gode miljøvalg. Vi i juryen er også imponert over den grundige prosessen med utvikling og formgiving som ligger bak produktet.

Jordan Change tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi låsmekanismen er intuitiv og enkel å bruke, og fordi den bidrar til redusert plastforbruk. Her har produktdesignerne lyktes med å utvikle en unik mekanisme, elegant integrert i produktet, uten at det forstyrrer brukeropplevelsen.

Så håper vi løsningen blir tatt i bruk også på andre børstemodeller.

Design og arkitektur gir verdi 

Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur er våre fremste forbilder, og viser hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.

Her er tre grunner til at dette prosjektet er et forbilde:

Miljøet og økonomien

Jordan har regnet ut at de sparer 82 prosent plast per bytte, ved å tilby utskiftbare tannbørstehoder. Løsningen er derfor gunstig både for miljøet og økonomien.

Lavere pris

Jordan Change er lett tilgjengelig og priset lavere enn andre tannbørster i samme klasse – dette senker terskelen for å skifte tannbørste og ivaretar god tannhygiene.

Overføringsverdi

Change som teknisk løsning er mulig å overføre til andre tannbørstemodeller, eksisterende eller nye, og dette er noe Jordan ønsker å utforske videre.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.