Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket

Hva

Kelvin Epos 300: En filmlampe spesialdesignet for små og mellomstore filmproduksjoner

Hvem

Kelvin
Rift Labs
Minoko Design
Scandinavian Design Group

Hvor

Vinterbro, Viken

Fagdisipliner

Industridesign
Merkevare-/identitetsdesign

Filmlampa Kelvin Etos 300.

Den norskproduserte filmlampen Kelvin Epos 300 retter seg mot den nye generasjonen kreative studioer, som særlig arbeider med små og mellomstore produksjoner.

Foto: Rift Labs

Rift Labs har vært teknologipioner innen LED og lysstyring siden 2010, i første rekke som underleverandør til en amerikansk aktør. Så bestemte de seg for å ta kontroll over hele kundereisen og kommersialisere sine egne produkter. Samarbeid med eksterne designere var viktig for å kunne etablere merkevaren Kelvin og lansere sitt første produkt, filmlampen Kelvin Epos 300.

Under en filminnspilling er det avgjørende med brukervennlig og pålitelig utstyr, siden hvert minutt med utsettelse koster dyrt. Dette la føringene for utviklingsarbeidet hos Rift Labs. De ville lage en robust og brukervennlig filmlampe som leverer høy teknisk presisjon.

Lampen retter seg i første rekke mot den nye generasjonen kreative studioer, og særlig mot små og mellomstore produksjoner.

Minoko Design fra start til slutt

Produktutviklingen og merkevarearbeidet skjedde parallelt, og det la viktige premisser for en helhetlig profil i produktene og kundeopplevelsen.

Minoko Design hadde i flere år samarbeidet med Rift Labs da de ble invitert med på å utvikle den nye Kelvin-lampen. Designerne i Minoko har bidratt hele veien fra konseptfasen til endelig produkt med industridesign, innsikt, teknisk konstruksjon og interaksjonsløsninger. Scandinavian Design Group bidro med visuell identitet og merkevarestrategi.

Den ferdige løsningen består av et lampehode med kraftig og presis LED-lampe montert på stativbøyle, en kontrollboks og en app som brukes for trådløs styring.

Utviklerne jobbet intenst for å finne den optimale kombinasjonen av høy lysstyrke og lavt lydnivå.

To sideplater beskytter den innvendige elektronikken og definerer formen på lampen. Med sitt rene, geometriske uttrykk skiller den seg fra konkurrentene i markedet og gir samtidig et nikk til industridesignernes store helt, tyske Dieter Rams.

Sirkulær tenkning har gjennomsyret utviklingsarbeidet. Først og fremst skulle det lages et solid produkt som tåler den røffe behandlingen i filmbransjen. Bruk av aluminium gjør det mulig å resirkulere mye av produktet. Og delene er satt sammen for å gjøre det enkelt med vedlikehold, service og oppgraderinger.

Filmlampa Kelvin Etos 300 i bruk på sett. En artist danser på taket av en bygning foran Manhattan skyline.

Filmlampen Kelvin Epos 300 i bruk på sett.

Foto: Rift Labs

Høye krav til underholdning og nyheter

Siden lanseringen i 2022 er filmlampen tatt godt imot i et marked der det stilles stadig høyere krav til kvalitet og kreativitet i produksjonen av underholdning, nyheter og annet innhold.

Rift Labs er stolt over å bidra til at norsk high-tech kommer på banen internasjonalt. Selskapet har de siste årene bygd opp en egen fabrikk på Vinterbro utenfor Oslo med utviklingsavdeling og produksjonslinjer for elektronikk og sammenstilling av egne produkter.

Slik er det skapt over 20 arbeidsplasser. I tillegg har selskapet bidratt til arbeidsplasser og verdiskapning hos samarbeidspartnerne. De gode tilbakemeldingene og forhåndssalget virker lovende for videre vekst og enda flere arbeidsplasser.

Filmlampen er designet og produsert i Norge.

Juryen uttaler

God lyssetting er en nøkkelfaktor i all filmproduksjon.

Det var mye glede og entusiasme i juryen da vi studerte den norskproduserte filmlampen fra Rift Labs.

Kelvin Epos 300 tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi det er et flott, gjennomarbeidet produkt som utstråler presisjon og brukervennlighet. Vi gleder oss over kvaliteten på materialene og at lampen har fått et ærlig, rasjonelt uttrykk med en tydelig identitet.

Vi applauderer også prosessen som ligger bak, der teknologiutvikling har gått hånd i hånd med produkt- og merkevaredesign.

Lampen gjør det enklere å jobbe kreativt for små og mellomstore filmproduksjoner – men den fungerer også som et designforbilde i seg selv.

Rift Labs bidrar til norske arbeidsplasser og verdiskaping.

Design og arkitektur gir verdi 

Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur er våre fremste forbilder, og viser hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.

Her er tre grunner til at dette prosjektet er et forbilde:

Vil redusere klimafotavtrykk

Rift Labs er opptatt av å redusere klimafotavtrykket gjennom produktets levetid. De arbeider for bærekraftige løsninger i materialvalg, konstruksjon, logistikk, bruk og avhending.

Egen fabrikk i Norge

Rift Labs har bygget opp egen fabrikk med utviklingsavdeling samt produksjonslinjer for elektronikk og sammenstilling av egne produkter som en av få gjenværende aktører i Norge. Fra starten i 2010 har man skapt over 20 arbeidsplasser, og bidratt til ytterligere verdiskaping hos norske kreative bedrifter og produsenter.

Norsk høyteknologi til utlandet

Kelvin bringer norsk høyteknologi til utlandet, og er en helnorsk utfordrer i et krevende globalt marked.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.