
Unge Viken Teater (UVT) fikk designstøtte fra DOGA i 2024 for å utvikle et inkluderende teater der barn kan oppleve scenekunst på sine egne premisser.
Nye Unge Viken Teater – scenekunst på barnas premisser
- Oppdragsgiver: Unge Viken Teater
- Designpartner: Metropolis arkitektur og design AS
Unge Viken Teater (UVT), Norges eneste institusjonsteater dedikert til barn og unge, skal høsten 2026 flytte inn i nye lokaler i Kulturkvartalet i Lillestrøm. Her vil de skape en arena der barn og unge kan delta i utviklingen av teaterforestillinger og oppleve scenekunst på egne premisser.
I samarbeid med Metropolis arkitektur og design skal UVT bruke inkluderende designmetoder for å sikre at de nye lokalene møter behovene til sine unge brukere. Innsiktsarbeidet skal involvere barn i alle aldre, barn med særskilte behov, foreldre, pedagoger og assistenter. Gjennom dybdeintervjuer, workshops og prototypetesting vil prosjektet utvikle rom og interiørløsninger som er barrierefrie, trygge og inviterer til deltakelse.
Gjennom denne prosessen ønsker UVT å skape stolthet og eierskap blant barn og unge, styrke lokalmiljøet i Lillestrøm og fremme sosial bærekraft.

Foto: Comte Bureau
Fra UU til OO!
- Oppdragsgiver: Aspelin Ramm Eiendom
- Designpartner: Comte Bureau
Prosjektet tar utgangspunkt i en utfordring mange i byggebransjen kjenner på: Universell utforming (UU) oppfattes ofte som en begrensning, ikke som en mulighet for nytenking og nyskaping. Kravene beskrives i tekniske og juridiske termer, noe som kan gjøre dem vanskelige å omsette til kreative løsninger. Med BUUtcamp vil Aspelin Ramm snu dette på hodet og vise hvordan UU kan bidra til bedre og mer inkluderende design.
I samarbeid med Comte Bureau skal de utvikle en pilot for en intensiv, gruppebasert aktivitet som skal styrke deltakernes evne til å jobbe med UU i en strukturert, engasjerende og motiverende setting, som en bootcamp. Deltakerne skal utfordres til å finne gode løsninger innenfor klare rammer, slik at UU blir en naturlig del av designarbeidet fra start.
Et konkret resultat av prosjektet er blant annet kortstokken «Fra UU til OO» som er et kreativt verktøy som kombinerer TEK17 med beste praksis fra dagens byggebransje. Gjennom idéskaping og utforskning hjelper kortene med å utnytte mulighetsrommet som ligger i universell utforming, og bidrar til å skape inkluderende og tilgjengelige bygg og steder.

Foto: Bielke & Yang
Ways Into Practice Institue – pilotkurs for en ny type designutdanning
- Oppdragsgiver: Bielke & Yang
- Designpartner: Bielke & Yang
Etter 15 år i bransjen har designbyrået Bielke & Yang (B&Y) et sterkt ønske om å gi noe tilbake. De har derfor tidligere utviklet podcast-konseptet «Ways Into Practice» for å fremme designfaget og dele faglig inspirasjon og nyttige verktøy.
B&Y sin visjon er å styrke design sin posisjon i samfunnet og gi alle en dypere forståelse av verdien av strategisk og inkluderende design og hvordan det kan påvirke forretningsutvikling og samfunn. Gjennom støtte fra DOGA har de videreutviklet konseptet og lansert et helt nytt kurs: «Ways into Practice Institute».
B&Y har benyttet inkluderende designmetodikk til å utforske ulike former dette instituttet kan ta og lagt en plan for videre utvikling. De har gjort en kartlegging, hentet innsikt og gjennomført workshops for å definere kjernekomponentene. Nå er første pilotkurs lansert som skal bidra til å sikre at utdanningsmodellen fungerer i praksis.
Første pilotkurs arrangeres 22. - 27. september 2025 og består av ulike moduler innen design som business, inkluderende design i praksis og utforsking av nye teknologier med mer. Deltakerne vil delta i praktiske workshops og lære av de beste i bransjen.
Designbransjen og designerens rolle er i rask endring. Design handler ikke bare om å skape visuelle uttrykk—det er et strategisk verktøy som former produkter, tjenester og samfunn. Samtidig øker kompleksiteten i utfordringene vi står overfor og kravene til designere blir høyere: vi må forstå kontekst, systemer og mennesker, og evne å sette retning som strategisk rådgivere.
Enten du er nyutdannet eller har noen års erfaring, gir kurset deg et skarpere blikk på dagens designbransje, og verktøyene du trenger for å ta mer plass i den.
Les mer om Ways Into Practice Institute og det nye pilotkurset

Foto: Rasmus Hjortshøj
Hamaren og Tretoppvegen – inkluderende naturopplevelser
- Oppdragsgiver: Fyresdal kommune
- Designpartnere: Høgde og Nåva Space
Hamaren og Tretoppvegen i Fyresdal er kjent for sitt universelle design som gjør naturen tilgjengelig for alle – uavhengig av funksjonsevne. De er også forbilder innen inkluderende design og landskapsarkitektur og har mottatt flere priser inkludert DOGAs Innovasjonspris for inkluderende design og IAUD International (Inclusive) Design Award.
Selv om området er tilgjengelig for personer med fysisk funksjonsnedsettelse, er det et behov for nytenkning for at også blinde og svaksynte kan få en likeverdig opplevelse. For å nå målet om en unik naturopplevelse for alle, skal kommunen i samarbeid med Høgde i Fyresdal og Nåva Space i Oslo i gang med et forprosjekt for å bidra til nettopp dette.
Innsikt fra en bredde av brukere, aktører og virkemidler skal danne grunnlag for en designretning og nyskapende konseptforslag utover de standarder som eksisterer i dag. De ønsker også at prosjektet skal være til inspirasjon og læring for annen reiselivs- og destinasjonsutvikling.

Foto: Edvin Torgersen
Kvitsøy – historie og identitet som alle kan ta del i
- Oppdragsgiver: Kvitsøy kommune
- Designpartner: Studio Oker
Kvitsøy er Norges minste kommune med 530 innbyggere. Med det kommende tunnelprosjektet «Rogfast», vil øya om noen år bli landfast, noe som vil påvirke øysamfunnet betydelig. Med dette prosjektet ønsker Kvitsøy å bevare og styrke sin identitet og attraktivitet.
Kommunen samarbeider med designbyrået Studio Oker i Stavanger for å formidle øyas rike kulturhistorie på en inkluderende og engasjerende måte. Målet er å skape stolthet og tilhørighet blant innbyggerne, samtidig som Kvitsøy blir en mer attraktiv destinasjon for besøkende.
Løsningen skal kombinere digitale og fysiske tiltak som fremmer interaksjon med Kvitsøys kulturarv på tvers av interesser, trosretninger, aldre, bakgrunner og funksjonsevner Ved å bruke inkluderende design vil prosjektet sikre at historien når ut til flest mulig.

Foto: Tufte Wear
Tufte – inkluderende design på tur
Oppdragsgiver: Tufte Wear
Designpartnere: Manufacture Oslo
Tufte Wear mener at klær skal være så behagelige som mulig. De skal kjennes fantastisk å ha på seg og se bra ut. Samtidig ønsker de klær produsert på en ansvarlig måte med god holdbarhet, som kundene blir glade i og bruker ofte.
Hos Tufte Wear, og i bransjen ellers, designes de fleste plagg for en standard størrelsesnorm med lite tilpasninger for et større mangfold av kropper. I samarbeid med Manufacture Oslo ønsker de å bidra til økt natur- og brukeropplevelse for flere ved å utvikle bukser som passer til ulike kroppshøyder, fasonger og behov.
Tufte Wear og Manufacture Oslo vil utforske praktiske løsninger som faktisk gjør en forskjell og sikrer at plaggene fungerer optimalt for et bredt spekter av brukere. I prosessen vil de teste ut justerbare og modulære løsninger, 3D-datateknologi og flere størrelsesvalg.

Foto: These Ways
Helseteknologi i hjemmet – inkludering gjennom design
Prosjekteier: VIS – Vestlandets innovasjonsselskap/Eitri
Designbyrå: These Ways
Innovasjonsprogrammet «Endring hele livet» er et paraplyprosjekt som utforsker hvordan en aldrende befolkning kan være en ressurs og bidra til økt endringskapasitet i samfunnet.
Delprosjektet «Hjemmesykehuset 2030» ved Haraldsplass Sykehus i Bergen har en visjon om digital og teknologisk inkludering i etablering av hjemmesykehus. VIS/Eitri skal i samarbeid med These Ways benytte designstøtten til en innsiktsfase som involverer både pasienter og pårørende, helsepersonell og leverandører av medisinsk utstyr og IT-løsninger og andre eksperter. Målet er å forstå hvilke behov og utfordringer som finnes rundt bruk av teknologi hjemme for den aktuelle pasientgruppen.
Prosjektet skal munne ut i en veileder som skal gi Haraldsplass Sykehus og andre lignende institusjoner råd om valg av teknologi og samarbeidspartnere for enkle, brukervennlige og universelt utformede løsninger som kan tas i bruk av en stor bredde av pasienter og økosystemet rundt.

Foto: Jacob Lund
Conexus – bedre oppfølging for elever gjennom brukersentrert design
- Oppdragsgiver: Conexus
- Designbyrå: Lomi Agency
Conexus, Norges ledende leverandør av skoledata, jobber for at ingen barn skal falle utenfor i skolen. Nå videreutvikler de sine digitale løsninger «Stafettloggen» og «Oppfølging», og samler dem på én plattform.
Med støtte fra DOGA skal Conexus satse enda sterkere på inkluderende design. Målet er å gå ut over lovkravene og sikre reell inkludering for elever, foresatte og skoleansatte. De setter spesielt søkelys på fravær og skolevegring.
Lomi Agency leder prosessen, som omfatter brukerintervjuer, workshops og testing av prototyper. Innsikten herfra vil danne grunnlaget for en løsning som er funksjonell, universelt utformet og reelt inkluderende. Samtidig vil prosjektet sikre at Conexus' team får økt kompetanse på inkluderende design som de kan bruke i fremtidige utviklingsprosjekter.

Foto: Pivot Industridesign
Elektrisk lastesykkel som arbeidsverktøy
Mottaker: Frembringer AS
Designbyrå: Pivot Industridesign AS
Frembringer AS skal utvikle en modulær elektrisk lastesykkel for profesjonell bruk, for eksempel varetransport. Den skal kunne brukes hele året, uansett værforhold, og egne seg like godt i storbyen som i mer landlige områder.
Sykkelen skal være lett å bruke for et stort mangfold av mennesker, inkludert dem med funksjonsnedsettelser. Visjonen er et nyskapende og brukervennlig produkt som kan gi flere et bedre og mer aktivt arbeidsliv.
Sammen med Pivot Industridesign vil Frembringer gjennomføre en innsikt- og produktutviklingsfase med aktiv brukermedvirkning og brukertesting. De vil bruke innsikten til å utvikle en sykkel som er mer brukervennlig og når en større målgruppe enn hva dagens løsninger gjør.
Den nye lastesykkelen skal erstatte tyngre motoriserte kjøretøy og annet redskap, med et produkt som er enklere å manøvrere og som kan tilpasses mange forskjellige brukerbehov.