Den klassiske telefonkiosken, med navnet «Riks», ble 11. desember 1932 kåret til vinnerutkastet av Telegrafverkets (Telenors forgjenger) arkitektkonkurranse om offentlig utendørs telefonkiosk i Norge. Det deltok 93 utkast i konkurransen.
Året etter ble den første plassert ut på Akershuskaia i Oslo. Telefonkioskene ble produsert på Telegrafverkets hovedverksted på Lørenvangen i Oslo.
«Riks» ble tegnet av arkitekt Georg F. Fasting (1903-1987) fra Bergen. Fasting var i hele sin karriere sterkt påvirket av funksjonalismen, en stilretning som legger hovedvekt på funksjon; på det praktiske. Det var denne retningen som var dominerende i mellomkrigstiden. (Kilde: Norsk Teknisk Museum)
Elevoppgave
I anledning 85-årsjubileet ble det arrangert en utstilling på Teknisk Museum. Til utstillingen hadde elever fra Edvard Munch videregående skole laget forslag til hvordan telefonkioskene kan få nytt liv.
– Bruk er viktig for å bevare. Derfor er det så spennende at Edvard Munch videregående tok tak i prosjektet for å skape forslag til ny bruk. På denne måten kan telefonkioskene spille en viktig rolle i fremtiden også, sier prosjektleder for ByKuben, Line Tveiten.
Prosjektet er et samarbeid mellom Oslo kommune, ByKuben, Telenor, Teknisk museum og DOGA, og er en del av byutviklingsprogrammet Reprogramming the City. Grunnleggeren av Reprogramming the City, den amerikanske urbanisten Scott Burnham, var selv i Oslo for å inspirere elevene i arbeidet.
Elevenes forslag til bruk av de gamle telefonkioskene vil også vises i utstillingen Reprogramming the City på DOGA sommeren 2018. Les mer om Reprogramming the City og utstillingen her.