Medvirkning er kontakten med de som blir direkte berørt eller har interesser knyttet til endringer i omgivelsene gjennom planprosesser. Medvirkning skal gi informasjon slik at de kan ivareta sine interesser og skape muligheter for de som er interessert, til å bidra med kunnskap, ideer og forslag til løsninger. Gjennom ulike metoder for medvirkning, får du viktig informasjon om ikke bare behov og mulige løsninger, men også om mulige konsekvenser. Slik blir beslutningene som fattes bedre og mer hensiktsmessige enn de ellers ville ha blitt.
FOREDRAG
I foredraget får du en oversikt over hovedprinsippene i arbeidet med innbyggerinvolvering og medvirkning fra relevante interessenter. I tillegg får du vite hvordan du kan planlegge gode medvirkningsprosesser og hvilke konkrete metoder du kan benytte for å få et godt resultat. Både etter regelverket i plan- og bygningsloven, og andre strategier, planer og prosjekter som du ønsker å gjennomføre. Det kan f.eks. være strategiprosesser for steds- eller områdeutvikling, medvirkning i forbindelse med stedsanalyser og medvirkning for å aktivere beboere eller brukere i et område.
En mer detaljert beskrivelse av metodene som omtales finnes i DOGAs arbeid med medvirkning.
Mer om foredraget
I den første delen gjennomgås hva medvirkning er, hvorfor det er viktig, hvilke rammer plan- og bygningsloven legger for medvirkning, og hva du og de ulike deltagerne kan eller bør få ut av prosessen. Det legges vekt på at medvirkning er en to-veis prosess hvor alle skal ha mulighet både til å si sin mening, men også få større forståelse og innsikt i planprosessen. Den tar for seg ulike perspektiver på medvirkning, fra kravene i plan- og bygningsloven, til fremgangsmåter for å skape engasjement og gjennomføringskraft. Det legges vekt på at innspill forplikter, og at gode prosesser er avhengig av forståelige rammer, tilbakemeldinger underveis og begrunnelse for hvordan innspillene er ivaretatt.
I den andre delen gjennomgås byggesteinene i medvirkningsprosesser. Elementene som gjennomgås er hvilke mål som er definert, analyse av interessentene, hvilke ønskede resultater medvirkningene skal resultere i, hvilke arenaer medvirkningen skal gjennomføres på. I tillegg blir det en kort omtale av hvilke kommunikasjonskanaler du kan benytte deg av og hvilke aktiviteter der er lurt å gjennomføre.
I den siste delen får du innsikt i konkrete metoder som kan brukes på de fire nivåene for medvirkning: Informasjon, innsamling av informasjon, dialog og samarbeid. Metodene spenner fra innhenting av informasjon via metoder for dialog til hvordan du kan håndtere medbestemmelse fra de som medvirker. Du vil få kunnskap om hvordan ulike nivåer for medvirkning og valg av metoder kan variere mellom ulike typer planprosesser, og når i planprosessen medvirkningen kan og bør skje.
Link til fil med teksting
PODKAST
En podkastproduksjon spesiallaget for DOGA til Gnist kompetanse. Podkasten gir et dypdykk i temaet medvirkning og innbyggerinvolvering.
I podkasten har vi invitert Eirin Braathen Nygård til en samtale med tema-ansvarlig Gunnar Ridderström. Eirin Braathen Nygård er i dag lokaldemokratikoordinator i Drammen kommune og tidligere ansatt i Svelvik kommune. Hun har lang erfaring med medvirkning og arbeider aktivt med «Drammensmodellen», som er et interessant arbeide for lokaldemokrati i kommunesammenslåingen mellom Drammen kommune, Nedre Eiker kommune og Svelvik kommune.
Podkasten er produsert av VÅRE STEDER. Programledere og produsenter av podkasten er landskapsarkitekt Ragnhild Augustsen og byplanlegger Karoline Birkeli-Gauss. Musikken er produsert av Petter Winther. Spilletid er 45:39.
Hør podkasten «Den draumen me ber på – medvirkning!».
Transkripsjon kommer.
Tema-ansvarlig: Gunnar Ridderström, NMBU
Gunnar er utdannet sivilarkitekt fra Arkitekthøyskolen i Oslo og har en doktorgrad fra NMBU med tema folkehelse og byplanlegging. Han er ansatt som 1. amanuensis ved institutt for by- og regionplanlegging på Ås hvor han blant annet underviser ansatte i Statens vegvesen i prosessledelse. Hans hovedansvar er å utvikle etter- og videreutdanningskurs for instituttet. I tillegg er Gunnar ansatt som fagekspert i Norconsult i avdelingen for by- og stedsutvikling.
Gunnar har erfaring fra kommune, fylkeskommune og Statens vegvesen, i tillegg til private firmaer hvor han har jobbet med fylkesplaner, kommunale arealplaner, konsekvensutredninger og konseptvalgutredninger. Han har erfaring med medvirkning i planlegging både på overordna og detaljert nivå, og i prosesser etter plan- og bygningsloven og strategiprosesser.