Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Gnist innovasjon
Tegnet llustrasjon av tre typer bærekraft, sosial, økonomisk og miljømessig.

Tett samarbeid mellom innbyggere, kommune, lokalt næringsliv, frivillige organisasjoner og andre relevante aktører er en viktig del av innovasjonsprosessen.

Foto: Viktor Sakshaug

Hva

En fullskala innovasjonsprosess der utvalgte kommuner jobber sammen med innovasjonsteam for å utforske en stedlig utfordring

Målgruppe

Norske kommuner som vil jobbe på nye måter med bærekraftig lokalsamfunnsutvikling

Prosess

Kommunene kobles med et innovasjonsteam og jobber sammen over 1,5 år for å finne kjernen av en lokal utfordring, for deretter å stake ut en vei for å håndtere den.

Hvordan delta

Kommuner søker om deltakelse. Neste runde åpner for søknader i november, med frist i februar 2025. Abonner på DOGAs nyhetsbrev for å holde deg oppdatert.

Gnist innovasjon er et tilbud for kommuner i hele landet som vil jobbe for bærekraftig lokalsamfunnsutvikling – utviklet av DOGA og Nordic Edge.

Gjennom Gnist tilegner norske kommuner seg kompetanse, metoder og praktiske verktøy for å løse utfordringer i sine lokalsamfunn.

I innovasjonsprosessen tas det utgangspunkt i innbyggernes behov og stedenes eksisterende fortrinn. Kommunene kobles med et innovasjonsteam for å finne kjernen av en lokal utfordring, for deretter å stake ut en vei for å håndtere den.

Innovasjonsteamene består av fagfolk med kompetanse innen designmetodikk, arkitektur og stedsutvikling og lokale ressurspersoner.

Nye utfordringer krever at ulike aktører jobber sammen på nye måter, mot felles mål.

Hvorfor delta på Gnist innovasjon?

Bygde omgivelser har stor betydning for både verdiskaping og hverdagsliv, og hvordan klima- og miljøutfordringene utspiller seg. Attraktive byer og lokalsamfunn er viktige for å sikre bosetting og næringsutvikling, for folks livskvalitet og for den bærekraftige omstillingen.

De bygde omgivelsene omgir og påvirker alle, ofte i mange generasjoner, og må planlegges med omhu og langsiktighet.  

– Lær å jobbe mer helhetlig og innovativt med arkitektur og stedsutvikling

Mange lokalsamfunn opplever ulike utfordringer knyttet til utviklingen av sine bygde omgivelser. Det kan være fraflytting, sosialt utenforskap, ekstremvær og andre forhold der de bygde omgivelsene spiller en viktig rolle.

Disse utfordringene forsøkes gjerne løst isolert eller av enkeltaktører. Resultatet er at områder planlegges stykkevis og delt, mens det er behov for å jobbe mer helhetlig og innovativt med arkitektur og stedsutvikling. Nye utfordringer krever at ulike aktører jobber sammen på nye måter, mot felles mål.

– Få hjelp til å løse utfordringer i ditt lokalsamfunn

Gjennom Gnist innovasjon bistår DOGA kommuner med å koble ulike lokale aktører og innovasjonsmiljøer sammen for å ta tak i de vanskelige utfordringene. DOGA gir starthjelp og peker på innovasjonsmulighetene i de tidligste utviklingsfasene.

– Utvid din kommunes verktøykasse for bærekraftig lokalsamfunnsutvikling

Gjennom bruk av metoder fra design og arkitektur kan offentlige og private virksomheter gå sammen om en helhetlig og inkluderende tilnærming til by- og stedsutvikling, og finne nye veier i gjennomføringen av viktige utviklingsprosjekter for framtiden.

Sammen med et innovasjonsteam har Åseral kommune gjennom Gnist-prosessen utviklet en veileder for bærekraftig utvikling i hyttekommuner.
Foto: Åseral kommune

Søk om deltakelse i neste runde av Gnist innovasjon

Vi åpner for nye søknader til Gnist innovasjon i november, med søknadsfrist første kvartal 2025.

I mellomtiden anbefaler vi alle kommuner som er interessert i å søke om å følge Gnist kompetanse (fire gratis nettseminarer høsten 2024), og gjennomføre DOGAs dybdekurs i designdrevet innovasjon før søknadsfristen. Begge disse tilbudene vil gi kompetanse og innsikt i bærekraftig lokalsamfunnsutvikling, og forberede din kommune på å gjennomgå en innovasjonsprosess.

For å få mer informasjon om Gnist-programmet og kommende datoer kan du melde deg på vårt nyhetsbrev:

Meld deg på DOGAs nyhetsbrev >>

Hvem kan søke på Gnist innovasjon?

Alle norske kommuner, uansett størrelse og beliggenhet, kan søke om å bli Gnist-kommune.

I søknaden blir kommunene bedt om å beskrive reelle og konkrete utfordringer de ønsker hjelp til å løse. Det vil være en stor fordel hvis utfordringen er forankret i eksisterende planer og ambisjoner i kommunen.

Konseptene som utvikles gjennom Gnist-programmet skal bygges på lokale ressurser og fortrinn, og ha ambisjon om å møte både nåtidens og framtidens ønsker og behov.

Fylkeskommunene er viktige støttespillere for kommunen og bidrar med finansiering.

En mann og en kvinne foran et stort, gammelt gult trehus.
Averøy kommune i Møre og Romsdal utforsker hvordan en samfunnsruin transformeres til et forbilde for både bærekraftig kulturminneforvaltning og lokalsamfunnsutvikling. Med seg har de designkontorene Growlab og Anna Design, Sol-is arkitekter og Natural state.
Foto: Roald Sevaldsen

Tidligere Gnist-prosjekter

Siden 2020 har 21 kommuner har de siste fire årene gjennomgått lokale innovasjonsprosesser som del av Gnist innovasjon.

Les mer om kommunene, deres utfordringer og innovasjonsprosesser her >>

Hvordan blir kommunene valgt ut?

Etter søknadsfristen vil DOGA, i dialog med fylkeskommunene, velge kommuner til innovasjonsprogrammet.  

Utvelgelsen gjør vi ut fra disse kriteriene:

  • Bærekraftsambisjoner 
  • Forankring i lokalsamfunnet og internt i kommunen 
  • Endringsvilje og innovasjonspotensial 
  • Overføringsverdi til andre kommuner 

Hva koster det å delta?

Gnist-kommunene betaler 200 000 kroner for å delta. Reiseutgifter kommer i tillegg. Det er ønskelig, men ikke et krav, at fylkeskommunen bidrar med midler. Vi oppfordrer til at det etableres et spleiselag mellom kommune, fylkeskommune og eventuelle andre aktører. 

Gnist-kommunene må allokere en intern eller ekstern prosjektressurs på ca. 30 prosent i perioden. Denne personen vil være DOGAs faste kontaktperson gjennom prosessen. 

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.