Hva
Kompetanse, veiledning og støtte til å benytte designere og arkitekter til å løse egen utfordring.
Hvem kan søke
Alle norske kommuner.
Søknadsfrist
Søk om å delta innen 5. februar 2025.
Når skjer det
De utvalgte kommunene vil jobbe med egen utfordring fra mars 2025 til juni 2026.
Kommuner over hele landet sliter med å håndtere komplekse utfordringer i sine lokalsamfunn. Hva gjør vi med fraflytting, ekstremvær og sosialt utenforskap i en tid med dårlig kommuneøkonomi?
Det er vanlig at utfordringene forsøkes løst isolert eller av enkeltaktører, og at tiltak iverksettes raskt og uten et bevisst og gjennomtenkt grep. Dette gir sjelden den langsiktige verdiskapingen man håper på, og gode ressurser går tapt i prosessen.
Det er behov for å jobbe mer helhetlig med utviklingen av våre lokalsamfunn, og det trengs nye metoder for å få det til.
Er deres kommune klar for å tenke nytt om hvordan dere løser lokale utfordringer? Da bør dere søke om å delta i Gnist innovasjon.
Gå til søknadsportalen for Gnist innovasjon >>
Søknadsfristen er 5. februar 2025 kl. 12.00.
Hvorfor bør dere søke om å delta i Gnist innovasjon?
De siste fire årene har over 20 kommuner deltatt i Gnist innovasjon. Å endre hvordan man jobber er ikke smertefritt, men det har virkelig gitt resultater, langt utover arbeidet med utfordringen kommunene jobbet med.
Dette er noen av fordelene ved å være en del av Gnist innovasjon:
- Skape et mulighetsrom
Gjennom Gnist innovasjon får dere tid og mandat til å jobbe på nye måter med en utfordring som er vanskelig å ta tak i en travel og siloinndelt kommunehverdag.
- Bygge endringskapasitet
Ved å jobbe på tvers i kommunen og med lokalsamfunnet kan dere bygge felles erfaringer som gir grobunn for fremtidige samarbeid.
- Håndtere dagens situasjon bedre
Bli bedre rustet til å utfordre, forbedre, komplettere og realisere eksisterende initiativ og planer i kommunen.
- Forstå egen innovasjonskraft
Ta rollen som tilrettelegger og pådriver for innovasjonsprosesser sammen med næringsliv, innbyggere og andre offentlige aktører.
- Skape fremtidsrettede prosesser
Bli rustet til å igangsette nyskapende prosjekter som fremmer bærekraftig lokalsamfunnsutvikling.
- Jobbe langsiktig med arkitektur og stedsutvikling
Våre felles omgivelser påvirker alle, ofte i generasjoner, og må planlegges med omhu og langsiktighet. Dere vil lære metoder for å tenke behovsorientert og tverrfaglig for å oppnå dette.
Alle norske kommuner, uansett størrelse og beliggenhet, kan søke om å delta i Gnist innovasjon.
Det er dere som kommune som søker, men fylkeskommunen skal være orientert om søknaden. Fylkeskommunen kan være en god støttespiller dersom deres kommune velges ut til å delta i Gnist innovasjon, og i enkelte tilfeller kan fylkeskommunen bidra med finansiering. Ta kontakt med din fylkeskommune for å høre hvordan de kan kobles på arbeidet og søknaden.
Dere må søke med en reell stedlig utfordring, men det er ikke et krav at det er en nyoppstått utfordring. Søk gjerne med noe dere har jobbet med tidligere, uten at dere har kommet frem til en realiserbar og bærekraftig løsning.
Det er viktig at utfordringen og dermed søknaden er godt forankret blant beslutningstakere i kommunen, og at den forholder seg til eksisterende planer og ambisjoner i kommunen.
De fem kommunene som velges ut til Gnist innovasjon vil få
- 300 000 kr i økonomisk støtte fra DOGA. Midlene går til innovasjonsteamene.
- ny forståelse for eget utfordringsbilde og stedlige ressurser.
- faglige råd og støtte fra DOGA m.fl. gjennom hele prosessen.
- tettere dialog med fylkeskommunen og andre deler av det offentlige virkemiddelapparatet.
- lokal og nasjonal oppmerksomhet og engasjement rundt en viktig utfordring, og synliggjøring av deres kommune.
- mer treffsikre, helhetlige og levedyktige tilnærminger til utfordringen – med utgangspunkt i lokale behov og fortrinn.
- delta på kunnskaps- og erfaringsdeling med andre kommuner og regioner som kan ha lignende utfordringer.
Etter søknadsfristen vil fylkeskommunene og Gnist-rådet, bestående av DOGA og en ekstern ekspertgruppe, velge ut fem kommuner til innovasjonsprogrammet.
Gnist-rådet 2025/2026 består av:
- DOGA med representanter fra tre fagavdelinger
- Bjarne Uldal, innovasjonsdirektør i næringsklyngen Nordic Edge
- Ragnhild Klevmoen, nettverksleder i Norway Unlimited
- Kaia Ingelill Aune, arkitekt og prosjektleder for Gnist i Andøy kommune 2023-2024
Utvelgelsen gjøres ut ifra fire kriterier: bærekraftsambisjoner, forankring i lokalsamfunnet og internt i kommunen, endringsvilje og innovasjonspotensial, og overføringsverdi til andre kommuner.
Etter søknadsfristen 5. februar 2025, velges fem kommuner som får bistand fra DOGA til å kobles med et innovasjonsteam med design-, arkitektur og stedutviklingskompetanse.
De innleder et samarbeid og selve innovasjonsprosessen varer i overkant av ett år. Sammen med innovasjonsteamet bygger kommunene forståelse for bruk av metoder og verktøy fra design- og arkitekturfagene, og lærer hvordan de skal håndtere utfordringer og snu disse til muligheter og nyskaping.
Med denne kompetansen i bunn, jobber kommunene og innovasjonsteamet med å finne kjernen av en lokal stedlig utfordring, for deretter å stake ut en vei for å håndtere den.
Denne prosessen gir kommunene starthjelp og peker på innovasjonsmulighetene allerede i den tidlige utviklingsfasen.
Gnist innovasjon kan komplettere, forsterke og realisere eksisterende initiativ og planer i din kommune. Den kan også føre til at dere iverksetter nye utviklingsprosjekter og planprosesser.
Konseptene som utvikles skal bygge på lokale ressurser og fortrinn, og ha en ambisjon om å møte både nåtidens og framtidens ønsker og behov hos innbyggerne, samt innen sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft.
Her finner du viktige datoer og frister dere må merke dere før dere sender inn søknaden.
Det er gratis å sende inn søknad.
Om dere blir valgt ut til Gnist innovasjon, har det en kostnad og vil kreve at kommunen setter av penger, tid og ressurser. Dere vil bli bedt om å beskrive dette i søknaden.
Kommuner som søker må vite at de kan
- betale 200 000 kr til innovasjonsteamene de kobles sammen med. DOGA betaler i tillegg 300 000 kr til teamene.
- avsette ressurser til en 30% prosjektlederstilling. Vedkommende vil være DOGAs faste kontaktpunkt.
- avsette midler til tre fysiske samlinger. Dette innebærer reise, kost og losji for minimum tre prosjektdeltakere fra kommunen. Hvor samlingene holdes avgjøres når kommunene er valgt ut. For å finansiere denne deltakelsen, oppfordrer vi kommunene til å inngå spleiselag med for eksempel fylkeskommunen, stiftelser, sparebanker eller andre lokale aktører.
For at prosessen skal få virkning over tid er det også viktig at flere deler av kommunen er koblet på arbeidet. Minst to enheter i kommunen må være aktivt involvert og sette av tid til å delta i innovasjonsprosessen lokalt.
Det finnes flere ting dere kan gjøre selv for å forberede både prosjektgruppa og kommunen på innovasjon:
- Se årets fire nettseminarer og gjør de tilknyttede oppgavene fra Gnist kompetanse >>
- Få praktisk innovasjonskompetanse gjennom DOGAs dybdekurs i designdrevet innovasjon >>
- Les sluttrapportene fra tidligere Gnist-kommuner >>