Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

Bli kjent med flere av våre ansatte i Sommer på DOGA.

Hvem er du, og hva gjør du i DOGA? 

– Jeg er utdannet samfunnsøkonom med tilleggsfag innen urbanisme og design, og er leder for satsingsområdet Innovative byer og lokalsamfunn i DOGA. Vi jobber for at både offentlige og private aktører skal ta i bruk innovative metoder for en bærekraftig, smart og inkluderende utvikling av våre byer og steder. Dette er en superspennende og viktig jobb, fordi hvordan vi tenker rundt planlegging og utvikling av våre byer og steder har en enorm betydning for både økonomi, miljø og folkehelse.  

Hva liker du best med jobben din? 

– Det som gjør at jeg elsker jobben min er at vi kan tenke stort, men samtidig finne helt konkrete løsninger for små og store steder i Norge. Vi jobber ofte med enkeltkommuner i pilotprosjekter, som kan ha stort skaleringspotensial både i Norge og globalt, og vi er opptatt av at de små stedene kan ha mye å lære bort til de store byene og visa versa.  

Jeg digger også at vi ofte med design- og arkitekturfagene kommer inn med helt nye perspektiver på problemstillinger som kommunene har stått i lenge. Dette fordi vi har en annen tilnærming til å forstå problemer, få innsikt fra dem det gjelder, og sette sammen nye typer team for å samskape løsninger.  

Norwegian Scenic Routes, Ureddplassen by Haugen Zohar Arkitekter_credit_STEINAR SKAR_STATENS VEGVESEN
Siri anbefaler Nasjonale turistveier der du finner du det ypperste av moderne norsk rasteplass- og toalettarkitektur. På bildet ser du Ureddplassen av HaugenZohar arkitekter. Foto: Steinar Skar, Statens vegvesen
Foto: Ureddplassen av HaugenZohar arkitekter. Foto: Steinar Skar, Statens vegvesen

Hvordan står det til med norsk design og arkitektur anno 2021? 

– Norske arkitekter og designere er blant de beste i verden, og vi er langt fremme på noen områder med å bruke design og arkitektur som verktøy. Likevel ser jeg at det er mange, spesielt kanskje i de små kommunene, som blir stående litt alene når det er snakk om ta innovative metoder i bruk. Vi hopper fort til løsninger fordi det vi tror det er rimeligere og enklere, men ender da ofte opp med å gjøre dobbelt så mye arbeid, og få gårsdagens løsninger på gårsdagens behov. Her har vi fremdeles en jobb å gjøre, både som bestillere, utøvere, og virkemiddel for design og arkitektur.  

Hva er norsk design og arkitekturs best bevarte hemmelighet? 

– Det er helt klart fagenes bredde og relevans! Det er fortsatt mange som tror at design og arkitektur er produkter og bygg, mens resultatet like ofte er tjenester, systemer, og prosesser. Jeg tror de fleste ikke tenker over at nærmest alt vi omgir oss med i hverdagen er preget av design og/eller arkitektur. Engasjementet Arkitekturopprøret har klart å skape sier noe om hvilken betydning fagene har, ikke bare for å skape omgivelser vi trives i, men også for å tilrettelegge for gode prosesser som inkluderer innbyggerne. 

Beste reisetips i Norge i sommer for design- og arkitekturinteresserte? 

– Bruk ferien til å oppleve hva Distrikts-Norge har å by på, og la deg inspirere av hvordan de tenkte steds- og næringsutvikling før i tiden. Helt konkret vil jeg anbefale en reise til mine hjemlige trakter, nemlig indre Ryfylke. Her kan du både få en reise gjennom spektakulær vestlandsnatur, arkitektur, og ikke minst kraftindustrihistorie!

Begynn på Nesflaten, og ta en natt på det nyoppussede Energihotellet. Hotellet ble tegnet på 60-tallet av den anerkjente arkitekten Geir Grung, og ble bygget som en del av Norsk Hydro sitt kraftanlegg Røldal-Suldal Kraft. Anlegget består også av et boligområde og en kraftstasjon, og hele anlegget bør oppleves som en helhet.  

Fortsett til Sauda hvor du kan oppleve Åbøbyen. Dette boligområdet med flotte eksempler på nyklassisistisk arkitektur fra 1920-tallet og funkis- og etterkrigsarkitektur, sies å være et av de best bevarte vi har fra utbyggingen av den kraftkrevende industrien her i landet.  

Midt mellom ligger mitt hjemsted Sand. Her kom kraftutbyggingen i gang først på 80-tallet, og man kan tydelig se forskjell når nye boligområder blir preget av ferdighusprodusenter heller enn av de store arkitektene. Til gjengjeld kan du på Sand få deg en nydelig spasertur i sentrum blant hvite hus og hyggelige folk, få en god kaffe på Fargeriet kafe, og se laksen sprette i Suldalslågen.  

Mellom stedene kjører du på RV13, som er en del av Nasjonale turistveier. Her finner du det ypperste av moderne norsk rasteplass- og toalettarkitektur!  

God tur! 

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.