Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

De siste ukene har vi offentliggjort hvem som får DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket nykommer i år. Blant disse 31 mottakerne har en fagtung jury plukket ut fem prosjekter som skiller seg ekstra ut. Disse er nå nominert til den aller gjeveste prisen: DOGA Hedersmerket. 

– Det krever svært mye bare å kvalifisere seg til DOGA-merkene våre. De som blir nominert til DOGA Hedersmerket, har noe helt spesielt ved seg. Dette er de ypperste design- og arkitektprosjektene vi har i Norge akkurat nå, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA. 

Hvem av de fem som får DOGA Hedersmerket blir avslørt den 16. mars under vår fagdag og feiring av årets 31 mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur

Dette er de nominerte prosjektene: 

Hage: Begynte med det siste først 

Lund domkyrka ønsket å bygge en menneskelig bydel i Brunnshög. Arkitektene anbefalte å begynne med det som vanligvis kommer sist. Resultatet er et uteområde som folk reiser langveisfra for å oppleve. 

Les mer om Hage her.

Benk under tak i offentlig hage i Lund i Sverige.
«Her ser vi hva det er mulig å få til når en klok oppdragsgiver finner sammen med modige arkitekter. Med bærekraftige materialvalg og subtile grep har arkitektene Brendeland og Kristoffersen gitt oasen og møteplassen en åndelig dimensjon,» sier juryen om dette prosjektet. 
Foto: Peter Westrup

Lydstyrke: Hva sa læreren? 

Om lag 2500 elever i grunnskolen har nedsatt hørsel. Mange – særlig de som bruker talespråk – får ikke god nok tilrettelegging og oppfølging. Det kan gi problemer både faglig og sosialt.   

Dette ønsket designstudentene Kristin Marie Brudeseth fra Røyken og Tina Mee Johnsen fra Nes å gjøre noe med. Resultatet er Lydstyrke, et verktøy som hjelper lærere og elever med å skape et inkluderende klassemiljø. Prosjektet har fått DOGA-merket nykommer – nå er det også nominert til det gjeve Hedersmerket. 

Les mer om Lydstyrke her. 

Illustrasjon av ei jente med høreapparat som rekker opp hånden i en skoleklasse.
«Vi er imponert av hvor grundig studentene har gått inn i problemstillingene og brukt designprosesser som et bærende element. Resultatet er en nydelig gjennomført oppgave med flotte illustrasjoner og en stil vi opplever som respektfull, emosjonell og sympatisk,» skriver juryen i sin vurdering. 
Foto: Tina Mee Johnsen, Kristin Brudeseth

DSP for SDG: Vil ha egen kommunevaluta 

Glenn Sæstad mener digitale sentralbankpenger er en enestående mulighet til å dytte samfunnet vårt i en mer bærekraftig retning. I sin diplomoppgave ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo bruker han designmetodikk for å utforske hvordan staten og kommunene kan bruke slike penger for å stimulere bedrifter og privatpersoner til å ta mer klimavennlige valg.  

Prosjektet fikk DOGA-merket nykommer. Nå er det nominert til den høyeste utmerkelsen – DOGA Hedersmerket. 

Les mer om DSP for SDG her. 

Juryen for DOGA-merket nykommer lot seg imponere av oppgaven og håper den utløser en grundig diskusjon. «Vi innser nå at det er mulig å tenke helt nytt om hva penger kan være,» skriver juryen i sin vurdering. 

The plus: Miljø i verdensklasse 

Da en av Europas fremste produsenter av bærekraftige utemøbler trengte en ny fabrikk, så de innover i landet. I Magnors dype furuskog har de bygget noe helt utenom det vanlige. 

Arkitektene i Bjarke Ingels Group (BIG) står bak en rekke oppsiktsvekkende strukturer, blant annet galleribroen «The Twist» på Kistefos. Derfor var det her Vestre tok kontakt da de trengte en nytenkende arkitekt som kunne hjelpe dem med å realisere verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk.  

Les mer om The Plus her.

Møbelfabrikken til Vestre, The Plus.
Fra juryen uttalelse om The Plus: «Dette er en fabrikk med et lekent og visjonært formspråk. Den åpne utformingen og besøkssenteret i fabrikkens hjerte har skapt en attraksjon og bidratt til stolthet i lokalmiljøet. Med sin nennsomme plassering og bruk av trematerialer, farger, lys og luft utgjør The Plus en forfriskende kontrast til tradisjonelle produksjonsanlegg.»
Foto: Einar Aslaksen

Vega Scene: Nytt kultursamlingspunkt 

I flere tiår har uavhengig film og teater i Oslo manglet et hjem. Nå har de Vega scene, som foruten å være et kraftfullt samlingspunkt for kultur også skaper lys og liv i en mørk og trafikkert del av byen. 

Les mer om Vega scene her.

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur hyller Vega scene som en åpen og inkluderende møteplass som fyller mange gode formål.  «Med nøye gjennomtenkt bruk av materialer, lys og rom, har arkitektene i Asplan Viak skapt en bygning med et karakterfylt uttrykk. Vi lar oss begeistre av hvordan den er tilpasset gatemiljøet. Når du går forbi, føler du deg invitert inn,» står det i jurykjennelsen.

Dette er DOGA Hedersmerket 

DOGA Hedersmerket er en utmerkelse som gis til prosjekter som demonstrerer spesielt fremragende design- og arkitekturfaglig kvalitet, og som i særlig stor grad bidrar til økt samfunnsmessig, miljømessig og økonomisk verdi. Mottakere er ledestjerner til inspirasjon for norsk næringsliv og offentlig sektor.

Det er juryen for DOGA-merket som nominerer kandidater til  Hedersmerket, og som velger ut hvem som fortjener denne gjeveste utmerkelsen.

DOGA Hedersmerket tildeles både mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket nykommer

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.