Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Vinnere av innovasjonprisen for inkluderende design
  • Hederlig omtale i kategorien produktdesign 2020
  • Design: Hepro AS, avd. Krabat 
  • Oppdragsgiver: Hepro AS, avd. Krabat 
  • Samarbeidspartnere: GeriljaWorks

Les mer om Innovasjonsprisen for universell utforming 

Hindrer stigmatisering og diskriminering

Krabat er kjent for å lage gode produkter for barn med nedsatt funksjonsevne. Deres prisbelønte produkter er nyskapende, funksjonelle og estetisk tiltalende og av høy kvalitet. De har alltid hatt fokus på å lage hjelpemidler for barn som barna liker og er stolte av. Et tiltalende og funksjonelt design fører til mindre stigmatisering, økt verdighet og stolthet.

Sparkesykler er et populært leketøy og ikke minst fremkomstmiddel blant barn og unge. Det fantes ikke et slikt produkt for barn med funksjonsnedsettelser, og det ønsket Krabat å gjøre noe med. Denne gangen ville de også gjøre noe nytt, nemlig å viske ut skillet mellom et hjelpemiddel og et vanlig produkt. De ville lage en sparkesykkel som ligner de kuleste sparkesyklene, slik at alle barn uavhengig av funksjonsevne kan være med i leken.

Krabat Runner
Foto: Heidi Dokter
Krabat Runner
Foto: Heidi Dokter

Brukerinnsikt og utgangspunkt i sportsutstyr for funksjonsfriske

Prosjektet startet som et designdrevet innovasjonprosjekt (DIP) i samarbeid med designbyrået GeriljaWorks og et tverrfaglig internt team med terapeuter, designere, ingeniører og ergoterapeuter. I utviklingen av Krabat Runner var innsikt fra målgruppen viktig og de hadde jevnlig møter med brukere, spesialskoler, barnehager og foreldre. Det å forstå brukergruppen og innhente mye innsikt var viktig for løsningen.

Innsikten kom fra en stor bredde av barn som representerte en rekke ulike diagnosegrupper i alderen 4–5 og 9–10 år: Blinde, svaksynte, muskelsyke og barn med cerebral parese. Barn som både var født med funksjonsnedsettelser, hadde vært utsatt for ulykker og barn som var i rehabilitering. Jevn og tett dialog med barna var helt avgjørende i designprosessen. Målet var jo et produkt som de ville ønske å bruke, og som ville skape begeistring.

Visker ut skillet mellom hjelpemiddel og vanlig produkt

Det er nyskapende å lage et produkt med utgangspunkt i å viske ut skillet mellom hjelpemiddel og et vanlig produktNAV hjelpemiddelsentral har vært en tett og viktig kunde og sparringpartnerRammeavtalene med NAV hjelpemiddelsentral har strenge krav til hva et hjelpemiddel skal være og sparkesykler var pr. definisjon ikke et hjelpemiddel. For Krabat Runner ble det imidlertid laget en egen post for nettopp sparkesykler da behovet for denne type innovasjon var åpenbarKrabat er også tilgjengelig for salg i privatmarkedet.   

Krabat Runner passer for en stor gruppe barn og bruk; muskelsyke, cerebral parese, innendørs i gymsal istedenfor assistent, eller ute i gata for lek. Den passer også for blinde og svaksynte. Den er utviklet med mål om at flest mulig skal kunne bruke den, også skadede som har behov for et godt hjelpemiddel til rehabilitering.   

Den har en god, enkel og solid produktdesign, bestående av et modulært system som gir stor fleksibilitet. Produktet kan tilpasses individuelt, og det er lett å ta av håndtaket og setet og folde ned styret, slik at den kan fungere som en ren sparkesykkel.

Krabat Runner imponerer med god, enkel og solid produktdesign og er nyskapende ved at den visker ut grensene mellom barn med og uten funksjonsnedsettelser i et attraktivt produkt med en kvalitet som overgår andre sykler.

Per Finne

Kategorileder produktdesign

For barn etter fylte 4–5 år finnes det ikke noe med to hjul, kun tre. De faller derfor fra i leken med jevnaldrende. Krabat Runner motvirker diskrimineringen som skjer under naturlig lek. Nå kan også barn med funksjonshemming gå fra tre til to hjul, og med fart!

Tilbakemeldinger fra barna selv eller deres foreldre har vist Krabat at de har gjort noe riktig. En gutt som ikke ønsket å gå i 17. mai-tog med rullestol, ville og kunne allikevel være med da han fikk bruke Krabat Runner. Krabat Runner jobber nå også med å utvikle en modell som tåler mer vekt, slik at brukergruppen kan utvides til større ungdom, hvor etterspørselen er stor og det ikke finnes tilsvarende produkter.

Gir status og stolthet

Krabat Runner har et tydelig, unikt og kult designspråk som gir det en sterk og gjenkjennbar identitet. Det lyser stolthet i øynene på barna som bruker sparkesykkelen, og et bedre bevis på at Krabat har oppfylt visjonen om å bygge bro mellom hjelpemiddel og vanlig produkt kan de ikke få. Krabat Runner er laget av resirkulerbare materialer, og NAV skal kunne gjenbruke produktet. Det er lett å vedlikeholde den, og skifte deler. Materialene er aluminium og abs-plast.

Krabat Runner
Foto: Heidi Dokter
Krabat Runner
Foto: Heidi Dokter

God folkehelse og samfunnsøkonomi

Krabat Runner er både avstigmatiserende og helsefremmende og gir god samfunnsøkonomisk gevinst. Barna som bruker sparkesykkelen krever mindre assistanse, enten det er i gymtimene eller i skolegården. De kan lett ta den i bruk selv, og mestre den på egenhånd. Mange hjelpemidler blir stående ubrukt, eller blir lite brukt – det gavner verken personene de er ment for eller samfunnet.

For Krabat har et tverrfaglig kompetanseteam vært ekstremt viktig, og ergoterapeuter jobber daglig under samme tak som industridesignere. De berømmer NAV som var på tilbudssiden og ikke lot en rammeavtale være begrensende, men lot seg isteden utfordre til å lage en ny kategori hjelpemidler. Barn som ikke har får brukt bena, ryggen og magen så mye som ønskelig på grunn av rullestolbruk, kan med Krabat Runner endres fra sittende til stående, og bli sterkere og mer eller mindre selvstendige i aktivitet og lek.

En inkluderende designtilnærming har resultert i at produktet har fått et større nedslagsfelt og har bidratt til økt innovasjonsgrad og konkurransekraft. Innovasjonsprisen for universell utforming er en pris som deles ut til universelt utformede hovedløsninger og ikke direkte hjelpemidler. Krabat Runner mottar derfor hederlig omtale for å ha klart å viske ut skillet mellom et hjelpemiddel og vanlig fritidsutstyr for barn og bidrar til å bryte ned viktige barrierer.

Personer involvert i prosjektet

  • Hepro AS, avd. Krabat: Andreas Langdalen Sørensen, industridesigner, Andreas Simensen, ingeniør, Jeanine Hauan Flaaten, fysioterapeut, Kristine Westby, fysioterapeut, Ann-Helen Gomnæs, ergoterapeut
  • GeriljaWorks: Vibeke Sandemo, Markus Høy-Petersen, Anders Lilleby (design)

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.