Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Vinnere av innovasjonprisen for inkluderende design
  • Hederlig omtale i kategorien Unge talenter
  • Bacheloroppgave i mote og produksjon, Oslo Met
  • Design: Ingri Juli Anne Brinch Ness, masterstudent mote og samfunn, Oslo Met 
  • Fagdisiplin: Motedesign og produksjon

Her kan du lese mer om Innovasjonsprisen for inkluderende design og årets vinnere >> 

Meld deg på frokostseminar om inkluderende design i praksis 6. juni 2024 med presentasjon av studentprosjektene Kysten er klar, ADADHD, EVA og Lydstyrke

Utfordring: Funksjonelle klær som ivaretar verdighet 

Eldre som har nedsatt funksjonsevne, må ha klær som gjør assistert av- og påkledning effektiv og enkel. Dette fører ofte til at klærne mangler personlige uttrykk som farger, mønstre og snitt 

Dette ville Ingri Juli Anne Brinch Ness finne en løsning på. Hun har en bachelor i mote og produksjon fra OsloMet. Ingri ville se hvordan en mer kreativ bruk av snitt og tilpasninger kunne ivareta både et lekent og variert uttrykk og muligheten for godt og effektivt stell.  

Suksesskriteriene for kolleksjonen var at plaggene måtte ivareta effektiv pleie – gjerne ved å finne nye, innovative løsninger – og fremme et uttrykk som får folk til å føle seg bra.

Eldre dame står ute i en hage, kledd i mørk og lang kjole og oransje hatt. Foto
Klær som er utformet på en god måte kan være til stor hjelp i pleiearbeidet. Det bidrar også til en bedre hverdag for pasienten.
Foto: Tekla Lou Fure Brandsæter
Nærbilde av eldre dame med solbriller, oransje hatt og mørk kjole. Foto
EVA er kleskolleksjonen som forener effektiv pleie, personlighet og stil.
Foto: Tekla Lou Fure Brandsæter

Tilnærming: Fant løsninger i egne erfaringer  

Det var ikke tilfeldig at Ness valgte å lage en kleskolleksjon for helsesektoren. Hun har selv jobbet som pleieassistent på sykehjem i mange år. Det var her hun erfarte hvilke behov klærne måtte fylle for ansatte, pårørende og beboere.  

Ness erfarte at klær som er utformet på en god måte, kan være til stor hjelp i pleiearbeidet. Det bidrar også til en bedre hverdag for pasienten.

Det kan for eksempel være en lukning på baksiden av en nattdress. Lukningen gjør at personen som bruker plagget, kan få hjelp når det trengs uten å kle av seg. 

Kolleksjonen inneholder mange nye løsninger, og erfaringen fra helsesektoren har gitt tydelig retning.  

Innsikt fra pleiere, pårørende og personer som lever med demens, sørger for at kleskolleksjonen EVA tar viktige grep for å øke følelsen av verdighet hos bæreren av plaggene. Klærne inneholder strategisk plasserte lukninger, i tillegg til belter som fungerer som et «håndtak» for å komme opp i sittende stilling. Det gjør det lettere for pleiere å yte hjelp uten at det føles inngripende

Anne Britt Torkildsby og Nima Shahinian, kategoriledere unge talenter

Kategoriledere unge talenter

Resultat: Effektiviserer pleien og fremmer personlig uttrykk 

I den endelige kleskolleksjonen, EVA, fant Ness ut at plagg som ivaretar beboernes verdighet, er plagg som både gir god pleie og et personlig uttrykk. Verdighet er derfor det bærende elementet i alle plaggene og løsningene.  

Verdigheten blir spesielt ivaretatt ved at plaggene reduserer belastningen på kroppen til brukerne. Ness har lagt til rette for effektiv av- og påkledning ved å plassere lukningene på ryggen.

Slik kan klærne enkelt tas av og på som et forkle, uten at man må strekke og vri stive armer opp i luften. Løsningen gjør av- og påkledningen enkel enten man er i en ståheis eller en seng.

Buksene har en sidestilt gylf som ivaretar den samme funksjonen. 

Eldre dame sitter smilende vendt mot kamera i en sofa. Foto
Foto: Tekla Lou Fure Brandsæter
Eldre dame står smilende ute i en hage, med mørk kjole, solbriller og lys brun veske. Foto
Plaggene i kleskolleksjonen EVA legger til rette for god pleie, samtidig som de har et personlig uttrykk. Verdighet er det bærende elementet i plaggene og løsningene.
Foto: Tekla Lou Fure Brandsæter

Kroppbelastningen reduseres også av et «håndtak» i buksene. Håndtaket fungerer som et belte, og gjør det lettere for pleiere å dra bakenden ordentlig opp i for eksempel en rullestol.

Beboerne kan sitte komfortabelt og få buksa godt på seg, uten at påkledningen er belastende eller tiltrekker seg uønsket oppmerksomhet. 

Videre inneholder kolleksjonen en body og en blazer med tilsvarende gode løsninger. Ness har sørget for at alle klærne har et snitt som reduserer gnagsår for personer i rullestol.

De gjennomtenkte løsningene fungerer for alle og gjør kolleksjonen universelt utformet. 

De gode løsningene i kleskolleksjonen EVA  går aldri på bekostning av personlig stil og uttrykk: Farger, snitt, mønster, konstruksjon og materialer er valgt med omhu for å skape en direkte link til beboernes personlige stil.

For pårørende kan dette vekke gode minner – de får se sine kjære i fine klær, slik de er vant til å se dem.

Gevinst: Gir helsesektoren et nikk og et løft 

Pleietrengende mennesker skal i større grad oppleve at verdigheten deres blir ivaretatt, gjennom klær som krever mindre kroppslig belastning og uønsket oppmerksomhet når de mottar hjelp.

At de ser ut som alle andre, eller som sitt gamle jeg, styrker også verdigheten deres. Og helsepleiernes verdighet ivaretas ved at arbeidshverdagen blir enklere og mer effektiv – de kan gi pleie raskt, uten store fysiske påkjenninger.

Dette gir dem mer tid til andre oppgaver.  

Kolleksjonen EVA gir oppmerksomhet til en sektor hvor funksjon oftest trumfer estetikk. Ingri Juli Anne Brinch Ness har vist at det er mulig å ivareta begge deler. 

Juryens begrunnelse

En kleskolleksjon som fjerner stigma hos eldre som trenger assistert av- og påkledning.

EVA viser at estetikk og funksjon kan gå hånd i hånd: Plaggene lykkes både i å ivareta pleie og gjenspeile personligheten til dem som bruker klærne.

Innsikt fra pleiere, pårørende og personer som lever med demens, sørger for at kleskolleksjonen EVA tar viktige grep for å øke følelsen av verdighet hos bæreren av plaggene. 

Klærne inneholder strategisk plasserte lukninger, i tillegg til belter som fungerer som et «håndtak» for å komme opp i sittende stilling. Det gjør det lettere for pleiere å yte hjelp uten at det føles inngripende.

Juryen vil rose EVA for å lage moteriktige plagg som fremmer pleie i seng og ståheis, og som gir bedre komfort for de som bruker rullestol.

Juryen for Innovasjonsprisen for inkluderende design 2023 gir hederlig omtale til EVA i kategorien Unge talenter. Smarte løsninger gjør det enklere å gi god pleie, og klærne gjør at de som bruker dem føler seg bra og familien kjenner igjen sine kjære som de en gang var. 

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.