Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Tidligere arrangementer

Om arrangementet

I dette arrangementet under London Design Biennale samler vi Snøhetta, Under, Feste Landskap / Arkitektur, Brødrene Aa, The Fjords og Project Everyone for å snakke om hvordan inkluderende og bærekraftig design i resonans med naturen gir positive ringvirkninger for mennesker, miljø og næringsliv og hvordan dette knytter seg til FNs globale mål.

Hvordan kan vi gå fra dissonans til resonans med naturen? 

Fra helelektrisk og inkluderende sightseeingbåt som skaper unike opplevelser for alle i den UNESCO-beskyttede Nærøyfjorden i vest, til sauna som en sosial møteplass i vakre Telemarkskanalen i øst, under vann i nord for å oppleve hvaler og haier med undervannsdrone, til å dykke fem meter under i en restaurant helt i sør for en kulinarisk opplevelse med panoramautsikt og i harmoni med det marine økosystemet i Atlanterhavet.  

God design og arkitektur må være både meningsfull,  inkluderende og bærekraftig. Å designe for mangfold, inkludering og miljø skaper ringvirkninger for individet og samfunnet, og måten vi bryr oss om hverandre, vår natur og fremtid. Det handler om tankesett, empati og muligheter for alle på lokal og global skala. 

Les også The Ripple Effect of Norwegian Design

Hele arrangementet kan du nå se i opptak på youtube

Program
  

  • 14.40:  Under – arkitektur, gastronomi og marinbiologi

En presentasjon fra Under på Lindesnes hvor arkitektur,  kulinariske opplevelser, biomarin forskning og bærekraftig innhøsting, lokal design og håndverksproduksjon og forretningsutvikling går hånd I hånd. Under er utviklet i samarbeid mellom Ubostad-familien og verdensrennomerte Snøhetta. Ved Rune Grasdal, Seniorarkitekt i Snøhetta, Stig og Kathrine Ubostad, grunnleggere og eiere av Under.

  • 15.00: Legacy of the Fjords – sightseeing for alle

Å oppleve den UNESCO-beskyttede Nærøyfjorden ombord en helelektrisk og inkluderende sightseeingbåt setter en ny standard for turisme og å koble mennesker med naturen. Legacy of the Fjords er inspirert av Trollstigen og dens særegne identitet bidrar også til å gi alle en mulighet til å nyte fjordcruise uavhengig av funksjonsevne. Den stille seilasen forsterker den magiske opplevelsen av omgivelsene og lydene fra fjorden.

Inkluderende design er en visjon som har gått i oppfyllelse og skaper trippel ringvirkning for både passasjerer, miljø og bedrift.
Legacy of The Fjords eies av turistselskapet The Fjords og er designet og produsert av Brødrene Aa på Hyen på Vestlandet. Ved Helle K. Bakkeland, kommersiell direktør i The Fjords og Torstein Aa, industridesigner, Brødrene Aa.

  • 15.10: Soria Moria –  en arkitekturperle ved vannet 

I norske folkeeventyr står det fjerne slottet Soria Moria skinnende i solen som et symbol på vår søken etter fremtidshåp og personlig lykke. Saunaen Soria Moria er et kunstverk av en badstue - glitrende som et smykke i innsjøen Bandak. Bygningens karakteristiske silhuett er en tolkning av de bratte fjellsidene rundt innsjøen. Den er en sammenslåing av arkitektur, landskap, folklore og kulturarv som har resultert i en inkluderende og bærekraftig design. Badstuens arkitektur og landskapsdesign inviterer alle til  å møtes på samme vilkår for personlig helse og velvære uten de normale grensene som forventninger, krav og klær skaper. 

Soria Moria sauna  er utviklet i samarbeid med et tverrdisiplinært nordisk team for Telemarkkanalen Regionpark og Tokke kommune: David Fjågesund (arkitekt, Feste Landskap / Arkitektur), Inge Dahlman (landskapsarkitekt), Maria Ängquist Klyvare (artist) og Tobias Olsson (lysdesign, ÅF Lighting). Ved  David Fjågesund, Arkitekt MNAL, FesteLandskap / Arkitektur.

  • 15.25: Blueye robotics undervannsdrone – dine øyne under overflaten

Undervannsdronen er en del av tjenesten Brim Explorer tilbyr turister på sightseeingturer i Lofoten, Tromsø og Svalbard og som gir en nærhet til arktisk dyreliv under havoverflaten. Å møte hvaler, haier og til og med delfiner via drone skaper minimal forstyrrelse og gir passasjerene en unik naturopplevelse. Den helelektriske båten bidrar også til å bevare hav og dyreliv. 

Dronen fungerer som en digital dykkermaske, og lar alle utforske verden under havoverflaten på en intuitiv og inkluderende måte ved å bruke smarttelefon eller nettbrett som deler videoer av høy kvalitet. Blueeye Robotics er designet av Eggs Design og gir et unikt blikk under vann for gjester ombord Brim Explorer.

  • 15.30: The Global Goals Pavilion 

I Forest for Change kan besøkende lære mer om FNs globale mål for bærekraftig utvikling - en ambisiøs plan for å utrydde fattigdom, ulikhet og klimaendringer. Å bringe 400 trær inn på gårdsplassen på Somerset House for første gang speiler den dristige visjonen til de globale målene - en ambisiøs plan som alle nasjoner enes om for å skape en bedre og mer rettferdig verden for alle innen 2030.

2021 er et sentralt år for det globale samfunnet til å ta opp de mest presserende problemene. Forest for Change vil vise hvordan målene er svaret på utfordringene vi står overfor. Det vil gi liv til løsningene som trengs for å takle klimaendringer, økende ulikhet og gjenoppretting etter covid  og vise vei for å bygge en bedre og lysere fremtid for alle, overalt. Ved Alice Macdonald, Policy and Campaigns Director, Project Everyone.

  • 15.35: - Q&A og dialog med alle fordragsholderne

Bærekraftsmålene er den ultimate design og arkitekturbriefen: hvordan kan vi skape og videreutvikle en verden som oppnår de visjonære målene ved bærekraftig transformasjon og inkludering, for alle. Verdens designere, arkitekter og kreative har blitt gitt et spesielt og enormt ansvar. Hvordan spiller nordiske verdier, design, arkitektur og næringsutvikling en rolle i utviklingen av en ny standard for bærekraft og likestilling, mennesker og miljø? 

  • 15.55: Avsluttende kommentarer  
     
  • 16.00: Takk for i dag.  

Det er også flere norske bidrag verdt å merke seg under biennalen knyttet til Design In An Age Of Crisis Gallery. 500 designforslag fra 50+ land fra 6 kontinenter ble resultatet av en åpen invitasjon fra Chatham House og London Design Biennale som inviterte til radikal designtenking fra verdens designmiljøer, publikum og unge mennesker spesielt. Fire norske bidrag er presentert: Open House og Glasir ved Andreas Tjeldflaat (Framlab), Democratopia ved Lina Dovydenaite og Reclaim Women’s Space ved Eva Storrusten.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.