Om kurset
Mange mennesker har en eller flere utfordringer som kan stå i veien for en god brukeropplevelse på nett. Men med de riktige grepene, kan vi utforme nettsider, apper og elektroniske dokumenter med god tilgjengelighet. Når vi designer med fokus på de som opplever flest barrierer, vil alle dra nytte av det. Gode løsninger som er bra for brukere er også bra for business.
Å bare oppfylle de tekniske kravene er ikke en visjon for et virkelig inkluderende webprosjekt. Ved å delta på kurset vil du forstå at det å møte lovpålagte standarder kun er et minimum. En designprosess som inkluderer iterativ og bred brukermedvirkning og testing av brukervennlighet med superbrukere som opplever flest barrierer vil resultere i nyskapende forbedringer og unike løsninger.
Information in English here
Kurset vil gi deg teknikker du kan ta i bruk med én gang, til å forberede, designe, produsere og teste, og kanskje vil du også få en helt ny forståelse av hvordan teknologi kan forbedre ikke bare brukeropplevelser, men faktisk også folks liv.
Du vil ikke bare bli oppmerksom på hvorfor inkluderende design, tilgjengelighet og standarder påvirker alle, du vil også bli utstyrt med en grundig forståelse av hva du trenger å gjøre, og hvordan du gjør det på den beste måten.
Vi mener at en brukerfokusert tilnærming må være visjonen fra starten av ethvert prosjekt. For å virkelig oppnå fordelene med inkluderende design må denne tilnærmingen være en del av hele prosessen fremfor å kun være et tillegg mot slutten. Ved å fokusere på å skape en god opplevelse uten å godta kompromisser, kan prosjektteam og designere utvikle tjenester og løsninger som oppfyller både et kommersielt og et sosialt behov.
Hver designbeslutning har potensiale til å inkludere eller ekskludere mennesker. Ekskludering kan være på bakgrunn av alder, funksjonshemming, kjønn, kultur, geografi eller økonomisk og sosial bakgrunn. Inkluderende design legger vekt på verdien av innsikt fra et mangfold av brukere i utviklingen av enda mer brukervennlige og universelle produkter, tjenester og digitale løsninger. Dette bidrar til å differensiere seg i markedet til en bredere målgruppe og er rett og slett en god forretningsstrategi!
Hvorfor delta
Dette kurset er ikke bare for designere, men også for ledere, strategiske rådgivere, prosjekteiere, og alle som jobber i team med disse inkludert web redaktører. Vi dekker både teknisk tilgjengelighet og funksjonell tilgjengelighet (inkluderende design) som forbereder deg på hvordan du kan se forbi personas og heller fokusere på innsikt fra superbrukere, virkelige mennesker med virkelige behov, som en del av designprosessen.
Sammen bygger vi forretningscaset for inkluderende design som en konkurransefaktor i ditt marked, og bidrar til å få din organisasjon opp til neste nivå. Du kommer til å lære hvorfor tilgjengelighet og standarder er viktige for alle – for å utvide målgruppen, utvikle mer innovative løsninger, overholde regelverket, redusere kostnader, forbedre UX for alle, og helt enkelt det å ta samfunnsansvar.
Vi gir deg også grundig kjennskap til W3C WCAG 2, som omhandler både WCAG 2.0 og 2.1 suksesskriterier som det refereres til i både norsk og EU-regelverket. Du vil også bli kjent med teknologiske hjelpemidler som hjelper mennesker med spesifikke funksjonshemminger og utfordringer.
Kursmaterialet vårt inkluderer en grundig gjennomgang av alle relevante standarder for å overholde internasjonale og nasjonale regelverk (som Norges § 14, EUs Web Accessibility Directive / EN 301 549, United States ADA og Revised Section 508).
Hva kurset omfatter:
- Hvorfor bry seg?
- Hvilke utfordringer er det man står overfor på nett?
- Hvilke teknologiske hjelpemidler kan minske spriket for å gi løsninger til enda flere?
- Hvilke lover og regler finnes det i Norge, og i EU, og hvordan overlapper de hverandre?
- Hva er standardene, og hvordan overgår vi dem?
- PDF/UA: Tilgjengelighetsstandarden for PDF
- WCAG: Retningslinjer for tilgjengelig webinnhold
- Retningslinjer for funksjonell tilgjengelighet
- Hva trenger du å vite om WCAG 2 og suksesskriteriene?
- Hva trenger du å vite om WCAG 2.1?
- Hvordan oppfyller fagfolk i vår bransje suksesskriterier uten å inngå kompromiss?
- Hvilke testverktøyer finnes for å bekrefte at du møter eller overgår standardene?
- Hvordan bruker vi iterativ brukervennlighetstesting for å overgå standarder og skape ekte innovasjon?
- Q&A til vi går tomme for spørsmål
- Hvis du har et spørsmål etter kurset kan du stille de pr e-post direkte til David Berman som vil bruke opp til 30 minutter å svare på på nettopp det du lurer på.
Kurset er utviklet og fasiliteres av David Berman og vil i sin helhet bli avholdt på engelsk. Du kan kan følge det fra der du er - på jobb eller hjemme via pc, mac eller ipad. Samarbeidspartnere er IxDA, Grafill, Design Region Bergen og Norske Designere.
Kurset er i regi av DOGAs program Innovasjon for alle som er et av tiltakene i regjeringens handlingsplan for universell utforming.
Hvorfor dette kurset nå?
Kurset er aktuelt da EUs webdirektiv om universell utforming av offentlige nettsider og mobilapplikasjoner harmoniseres i disse dager og snart vil bli en del av norsk regelverk.
WAD (Web Accessibility Directive) er EUs webdirektiv om universell utforming av offentlige nettsteder og mobilapplikasjoner og pålegger i stor grad de samme kravene som allerede følger av norsk lov i dag, men innfører nå også noen nye krav.
Møt kursleder David Berman:

David hjelper organisasjoner til å få gode ting gjort, gjennom motivasjon og teknikker for hvordan strategi, design, etikk, kreativ branding og kommunikasjon kan bidra til å løse forretningsutfordringer. Han har over 30 års erfaring innen inkluderende design og strategisk kommunikasjon og er en av kanskje 20 personer i verden som innehar CPWA sertifisering og en av 100 globalt med CPACC sertifisering. Sertifiseringene gis av IAAP (Int. Association of Accessibility Professionals) hvor David siden 2018 har vært en del av Global Council.
David har jobbet for World Wide Web Foundation med å kontrollere tilgjengelig webdesign i over 40 land for den årlige theWebIndex.org rapporten. Han ble utnevnt til rådgiver for FN på hvordan tilgjengelig webdesign kan bidra til å oppfylle tusenårsmålene. I 2015 ble han oppnevnt som invitert ekspert til W3C, forfatterne av WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Samme år ble han utnevnt til International Universal Design Champion av regjeringen i Irland. David er også adjunkt professor ved Inclusive Design Research Centre ved Ontario College of Art and Design University i Toronto.
Les David Berman’s biografi og CV her.
Har du spørsmål om kursets innhold kan du kontakte David Berman direkte på berman@davidberman.com