Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Tidligere arrangementer

DOGA på Arendalsuka:

Hvordan redde Bygde-Norge: Fra surdeigsbakeri til en helhetlig steds- og næringsutvikling

Følg debatten fysisk på Demokratiscenen eller på denne siden via direkte strømming.

Norske bygder er ikke hva de en gang var. Fraflytting er et stort problem, men vi ser også at mange ønsker å flytte tilbake til bygda. Hjørnesteinsbedrifter legges ned, samtidig som vi ser nye næringer spire i bygdegresset. Kreftene som ønsker nytt liv på bygda er sterke, og meningene om hvordan dette skal gjøres er mange

I to år har DOGA jobbet frem nye løsninger på bygdas utfordringer gjennom innovasjonsprogrammet Gnist. I samme periode har Senterpartiet feid som en vind over landet med sin visjon om å kjempe for bygda. Men har de egentlig svaret? Hva har Gnist-programmet lært oss om stedsutvikling på bygda? Handler det om arbeidsplasser eller møteplasser? Hvordan ser politikerne nasjonalt og lokalt for seg fremtidens bærekraftige bygder, og hva vil de gjøre for å komme dit?

Bygda kan drive frem viktig næringsutvikling, men vi overlever ikke på surdeigsbakerier og mikrobryggerier alene. Vi trenger næringer som skaper arbeidsplasser og gir penger i kassa. Men for å fylle arbeidsplassene trenger vi også attraktive steder hvor folk vil bo. Vi må tenke steds- og næringsutvikling samtidig, og da trenger vi politikk og virkemidler som ser sammenhengen.

Til denne debatten har DOGA invitert eksperter, politikere og næringsdrivende for å snakke om hvordan arkitektur og design kan bidra til å realisere det store potensialet for verdiskaping og tilflytting, som til sammen kan redde bygde-Norge.

Les mer på arendalsuka.no >>

Medvirkende

  • Linda Hofstad Helleland, distrikts- og digitaliseringsminister, Høyre
  • Victor Norman, professor emeritus og leder av NOU 2020:15 Det handler om Norge, NHH
  • Per Olaf Lundteigen, Senterpartiet
  • Jan Christian Vestre, CEO, Vestre
  • Kathrine Ubostad, eier av restauranten Under
  • Siri Lande, leder av Setesdal vekst
  • Ellen Anne Bye, prosjektleder i avdelingen for plan og utvikling, Krødsherad kommune
  • Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør, DOGA

Moderator:  Guri Idsø Viken

Se opptak fra debatten

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.