Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Tidligere arrangementer

Påmelding

Ønsker du å motta nyhetsbrev fra DOGA?

Om foredraget

Program

08.30 Dørene åpner, kaffe og noe å bite i

09.00 Velkommen v/DOGA og Norske industridesignere (NID)

09.05 Grå mus eller grå eminenser? Design i norsk industrihistorie v/Kjetil Fallan, professor i designhistorie, IFIKK, Universitetet i Oslo (UIO).

Kjetil vil slå et slag for de grå mus og de grå eminenser i norsk designhistorie, med eksempler som viser hvordan designpraksis er i konstant dialog med industriutviklingen. De fleste gjenstander vi omgir oss med er ganske anonyme, både i fremtoning og i avstamning. Likevel er denne typen industridesign stemoderlig behandlet i designhistorien, som i stor grad har favorisert ting som er spesielle, utsøkte, og tilskrevne.

09.25 Nytt liv til en ikonisk kaffekjele v/Sigrid Eckhoff, industridesigner og daglig leder av Eckhoff Design

Sigrid vil snakke om hvordan hun har gitt nytt liv til en prisbelønnet kjele, som ble tegnet av faren Tias Eckhoff på 1960-tallet. Kaffekjele 941 ble bare produsert i noen få år før den moderne kaffetrakteren helt utkonkurrerte den gode gamle kokekaffen. I samarbeid med kaffeekspert Ola Brattås har Sigrid redesignet og utviklet kjelen for å møte kravene fra dagens kaffenerder.

09.45 Vannbesparende design v/Carl André Nørstebø, kreativ leder industridesign EGGS Design

Carl vil snakke om samarbeidet med produsenten JETS. EGGS Design har vært med på reisen fra å designe bærekraftige toalett for cruisebåtmarkedet til å utforske resirkulering av vann i sanitære systemer i store bygg i Brasil og Australia. Med brukeren i fokus, har vannbesparende teknologi og god design åpnet opp for nye markeder – fra sjø til land.

Toalettet Jets Pearl er blant topp 30 på listen over de 100 viktigste designprosjektene i Norge de siste 100 år.

10.05 Design for helse og verdighet v/Thea Marie Stormo, designer i HOX/ Hepro

Thea vil snakke om muligheter og utfordringer ved å designe hjelpemidler for helsesektoren. Hun har med "Dignified use of vaginal dilatators" – et hjelpemiddel for kvinner med helserelaterte problemer – en mastergrad i produktdesign fra Institutt for produktdesign ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Thea var en av vinnerne av Unge talenter-prisen i 2016 i kategorien for nyskaping og samfunnseffekt for dette prosjektet. Thea vil også dele erfaringer fra arbeidet hun nå gjør som designer av hjelpemidler for eldre i bedriften Hepro. 

Bildet viser et bad med vakuumtoalettet Jets Pearl. Det var med i kåringen Design i 100.
Vakuumtoalettet Jets Pearl ble nylig kåret til et av Norges 100 beste designprosjekter. Foto: Jets Vacuum.
Foto: Jets Vacuum
Bilde av grønn Cherrox-støvel designet av Sigrid Eckhoff. Støvelen var med i kåringen Design i 100.
Cherrox-støvelen ble redesignet av Sigrid Eckhoff på slutten av 80-tallet, noe som bidro til økt popularitet og salg for produsenten Viking. Den ble også hedret i kåringen Design i 100. Foto: Olav Olsen
Foto: Olav Olsen

En del av Design i 100

Arrangementet er del av det faglige sideprogrammet til utstillingen Norsk design i 100 som vises i galleriet på DOGA fra 2. mars til 27. april. DOGA ønsker med denne satsningen å hedre norsk designhistorie, øke bevisstheten rundt hva design er og skapedebatt om hva design kan være i fremtiden.

Torsdag 20. april arrangeres et kveldsmøte i samarbeid med Grafill om bevegelig design og motion graphics, meld deg på her.

Fredag 21. april inviterer IxDA og DOGA til frokostmøte om interaksjonsdesign i dag hvilke muligheter og utfordringer som faget møter i fremtiden, les mer her.

Les mer om utstillingen og Design i 100