Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Nyheter

Gis til aktive formgivere

Jacob-prisen er den høyeste utmerkelsen DOGA kan gi til aktive formgivere i Norge. Prisen har vært utdelt årlig siden 1957.

Flytter grenser

Den tildeles norske formgivere, arkitekter og designere som har hatt stor innflytelse på utviklingen av sitt eget fagområde, eller som flytter grensene mellom flere fagfelt.

Første mottaker

Jacob-prisen er oppkalt etter den første som mottok prisen – gullsmeden Jacob Tostrup Prytz.

Over 60 år lang historie

Tidligere vinnere av prisen omfatter navn som Grete Prytz Kittelsen, Sverre Fehn, Tias Eckhoff, Peter Opsvik, Lavrans Løvli og Elisabeth Stray Pedersen.

Alle kan nominere kandidater til Jacob-prisen, men vinneren blir kåret av en egen uavhengig fagjury. Årets fagjury ledes av Guri Mo, interiørarkitekt og partner i Zinc. Hun venter spent på årets nominasjoner, men hva er det juryen ser etter når de skal kåre en vinner? 

– Vi ser etter de som tenker nytt og utfordrer status quo. Vinneren av Jakob prisen er en som leder an ­– ikke en som følger etter, konstaterer Mo. 

Prisen skal gå til en fagutøver som har hatt stor innflytelse på utviklingen av eget fagområde eller som grensesprengende utøver mellom flere fagområder. Hva betyr dette i praksis for juryens vurdering av aktuelle kandidater?

– Det handler om å skape noe som er mer enn bare en fysisk gjenstand eller et byggverk. Det handler om å bruke fagene for å løse samfunnsutfordringer og inspirere til nye måter å tenke på. Det er dette som skiller Jacob-prisen fra andre fagpriser, forteller Mo.Foreslå kandidater til Jacob-prisen 2023

Portrett av Guri Mo, en kvinne med lyst halvlangt hår, kledd i en løstsittende sort skjorte/bluse.
Guri Mo, leder av juryen for Jacob-prisen.
Foto: Thomas Mellbye/Zinc

Den menneskelige opplevelsen

I dag omfatter design- og arkitekturfagene 11 ulike disipliner. Jacob-prisen skal favne dem alle og kåre den beste blant så ulike disipliner som landskapsarkitektur og interaksjonsdesign.

– Utfordringen med så mange disipliner er at det kan bli vanskelig å vurdere kandidatene opp mot hverandre. Det kan også være utfordrende å gjøre en faglig vurdering av en disiplin som ikke er representert i juryen. Men først og fremst er det spennende, fordi det viser hvor omfattende fagene er og hvor stor påvirkning design og arkitektur har på folks liv og på samfunnet som helhet, sier Mo. 

Bærekraft og den menneskelige opplevelsen vil være viktige nøkkelord i 2023, ifølge jurylederen.

– Jeg tror at vi vil se en sterkere vektlegging av den menneskelige opplevelsen og hvordan design og arkitektur påvirker og har konsekvenser for fysisk og psykisk helse, inkludering, livskvalitet og identitet, sier Mo.

Nominer din favoritt!

Jurylederen gleder seg til å ta fatt på oppgaven med å velge ut en verdig vinner av Jacob-prisen 2023. Sammen med resten av juryen håper hun at det blir mange spennende kandidater å velge mellom og oppfordrer folk til å nominere sine favorittkandidater.

Så har du en kandidat i tankene som passer til beskrivelsen ovenfor? Send inn din nominasjon og bli med på å hedre norske fagutøvere som har bidratt til å forme samfunnet vi lever i.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.