Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Mottakere av DOGA-merket nykommer

”Blossom” er en del av Andreas Bergsakers masteroppgave i produktdesign. I oppgaven har han forsøkt å belyse forholdet mellom menneske og ting. Tanken er at en følelsesmessig tilknytning gjør at vi tar bedre vare på tingene våre og at dette vil forlenge produktenes livsløp og bidra til et mer bærekraftig forbruk.

Blossom består av to speil, et med forstørrende effekt og et normalt, i tillegg til en lampe med dimmbar lyskilde. Speilene kan tas ut og byttes om, eller tas ut og brukes hver for seg.

Fatet som de tre objektene står på, er til å legge sminkesaker, smykker og andre småting på. Plasseringen av de tre objektene på fatet er ikke tilfeldig, men inspirert av impulser fra japanske estetiske tradisjoner, med vekt på skjønnheten i asymmetri.

– Blossom har flere egenskaper som er viktige for å skape varige relasjoner. Formene er appellerende, materialene behagelige å ta på og produktet har mulighet for personlige tilpasninger, forklarer Andreas.

Bruken av tidløse og varige materialer gjør at Blossom har potensial for å bli et familieklenodium som går i arv fra generasjon til generasjon.

– Speil kan knuse, men lar seg skifte ut. Patina fra bruk legger historie til produktet. Bestemors uhell med parfymeflasken som veltet vil sitte igjen som en sansbar opplevelse for etterslekten, tror Andreas.

Bilde av Blossom. 2 speil og en lampe laget av tre i et fat.
Om Blossom sa juryen at den hadde en fint utformet estetikk og at prosjektet leverte på alle sju prinsipper for universell utforming. Foto: Lasse Fløde
Foto av baksiden av en lampe som viser hvordan foten er festet i selve lampen
Juryen merket seg spesielt tyngden i produktet som gjør at den solid og stødig. Foto: Lasse Fløde