Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Vinnere av innovasjonprisen for universell utforming

Hovedvinner 2017.

Vinner av kategorien Transport 2017.

Design: Torstein Aa, Designer, Torstein Aa Design

Verft: Tor Øyvind Aa, administrerende direktør, Brødrene Aa og Ole André Aa, salgsdirektør, Brødrene Aa

Oppdragsgiver: Rolf A. Sandvik, daglig leder og eier, The Fjords (Fjord1 og Flåm AS)

Nærøyfjorden

Problem

– Vi var i en situasjon der vi satt på verdens vakreste natur, men tilbød gjester fra hele verden en båttur med utdatert materiell. Det var verken egnet for turister eller miljø, og vi tenkte dette må vi gjøre noe med. Fjord1 var i samme situasjon, og da de tok kontakt med oss, ble vi fort enige om å slå oss sammen og bygge nye båter for et bærekraftig reiseliv i fjordene. Det er tre fagmiljøer fra Sogn og fjordane som står bak denne spektakulære innovasjonen, sier administrerende direktør Solrun Hjelleflat i Flåm AS.

Tilnærming

Bestillingen gikk til det lokale skipsverftet Brødrene Aa i Hyen, innerst i Nordfjord. De har siden 1947 konstruert avanserte og luksuriøse yachter og ferger med banebrytende komposittmaterialer. Flåm AS ba spesielt om universell utforming, fordi gruppen med særbehov ofte blir oversett i tilrettelegging av turistattraksjoner. Skipsdesigneren tok umiddelbart utgangspunkt i et ønsket bevegelsesmønster ombord, der målet var en likeverdig opplevelse for alle passasjerene. Han tegnet først en spiral, som senere ble en utvendig rampe. Ideen var å unngå heis. Norges Handikapforbund ble tidlig hentet inn for å teste løsningene. 

Resultat

Visuelt er det blitt et radikalt, banebrytende design som kan bli ikonisk. De utvendige rampene og et luftig interiør med store panoramavinduer likestiller alle. Det gjør det mulig for alle, uavhengig av funksjonsevne, å bruke hele båten og nyte utsikten side om side.

Ingen har tenkt båt på denne måten før. Det er et unikt formspråk som gir assosiasjoner til bølger, Trollstigen eller en natursti. Den utvendige gangveien er et konseptuelt og formmessig sterkt grep, som løser bevegelsesproblematikken på en innovativ måte.

Alle skranker og høyttaleranlegg har teleslynge, og også serveringsted er universelt utformet. Det er lett og intuitivt å orientere seg i interiøret, som på ingen måte gir preg av særordninger for de med nedsatt funksjonsevne. Tvert imot er det naturlig inkluderende, med tydelige gangsoner og en romslig møblering. Av- og påstigning skjer ved ramper som håndterer flo- og fjæreproblematikk.

Detalj fra turistbåten som viser hvordan den er universelt tilgjengelig, slik at alle kan komme seg rundt på båten, uavhengig av funksjonsevne. I bakgrunnen åser og fjell og en flik av fjorden.
Den utvendige gangveien har et konseptuelt og formmessig sterkt grep, som løser bevegelsesproblematikken på en innovativ måte.

Særpreg

Båten er banebrytende og nyskapende også i valget av bærekraftig konstruksjon og drift ved å være verdens største karbonfiberbåt. Vision of The Fjords er et eksempel på det grønne skiftet, en lydløs og spektakulær passasjerkatamaran, spesialbygd for sightseeing i norske fjorder.

Det er heller ikke tidligere bygget sightseeingbåter, i denne størrelsen, med et fremdriftsmaskineri som er 100 prosent utslippsfritt. Båten kan derfor gå i områder med de strengeste miljøkravene. Motoren er en elektrisk, stillegående hybrid som også løser et økende støyproblem.

Utfordringer

Båtdesignerne ønsket å komme ut av et låst mønster for å lage et kompromissløst design som møter fremtidens utfordringer. Ikke bare med hensyn til en økende andel eldre, og personer med nedsatt funksjonsevne, men uten oljeavhengighet og med miljøvennlig drift. Det krevde et helt nytt tankesett.

Flåm er et bærekraftig reisemål i verdensklasse, der båten er et av flere elementer som bygger oppunder et miljøvennlig reiseliv. De ønsket å sette en standard for hva som er mulig. Det kostet mye mer enn en tradisjonell ferge, men mener det vil betale seg inn med økt trafikk og bevaring av den spektakulære naturen i fjordene.

Gevinst

Alle passasjerene får en likeverdig og unik opplevelse av den spektakulære naturen i fjordene. Den stillegående motoren gjør det også mulig å få en sterk sensorisk opplevelse med ren fuglesang, lyden av fossefall og stillhet under en stjernespekket himmel. Derfor foregår også alle annonseringer over en nedlastbar app og teleslynger, for å hindre støyende høyttalere. For personer med nedsatt funksjonsevne har slike opplevelser i stor grad vært utilgjengelige. 

Flåm AS har fått mye positiv oppmerksomhet og omtale i inn- og utland, takket være fergens banebrytende design.

Alt i alt er Vision of the Fjords preget av et banebrytende design som likestiller alle passasjerene, i tillegg til å være et internasjonalt miljøforbilde innen passasjertransport til sjøs. Den kan derfor bli en eksportartikkel for norsk skipsindustri, i en voksende turistnæring som trenger miljøvennlig og stillegående transport. 

Jurykjennelse

A boat with a view – for all

Ingen har tenkt båt på denne måten før. Det er et radikalt, banebrytende design som kan bli ikonisk. Båtens unike formspråk gir assosiasjoner til bølger, Trollstigen eller en natursti. Den utvendige gangveien har et konseptuelt og formmessig sterkt grep, som løser bevegelsesproblematikken på en innovativ måte.

Vision of the Fjords er, som navnet tilsier, en sightseeingbåt, og med denne løsningen kan alle de 400 passasjerene ta hele båten i bruk og nyte utsikten side om side, uavhengig av om de befinner seg i rullestol eller har andre utfordringer. Store vindusflater gir også panoramautsikt til dem som velger å sitte inne. Alle skranker og høyttaleranlegg har teleslynge, og også serveringsted er universelt utformet. Det er lett og intuitivt å orientere seg i interiøret, som på ingen måte bærer preg av særordninger for de med nedsatt funksjonsevne. Tvert imot er det naturlig inkluderende og estetisk tiltalende, med tydelige gangsoner og en romslig møblering. Av- og påstigning skjer ved ramper som håndterer flo- og fjæreproblematikk.

Båten er banebrytende og nyskapende også i valget av bærekraftig konstruksjon og drift. Vision of the Fjords er verdens største karbonfiberbåt. Det er heller ikke tidligere bygget sightseeingbåter, i denne størrelsen, med et fremdriftsmaskineri som er 100 prosent utslippsfritt. Båten kan derfor gå i områder med de strengeste miljøkravene. Motoren er en elektrisk, stillegående hybrid som også løser et økende støyproblem. Vision of the Fjords kan bli en eksportartikkel for norsk industri, i en voksende turistnæring som trenger miljøvennlig og stillegående transport. 

Alt i alt er Vision of the Fjords preget av et banebrytende design som likestiller alle passasjerer, i tillegg til å være et internasjonalt miljøforbilde for alle som driver med passasjertransport til sjøs. 

Interiøret i turistbåten Vision of the Fjords. Stoler og bord, parkettgulv, slanke søyler. Langs hele venstre side er det vinduer med utsikt til himmel med hvite skydotter, høye fjell og fjorden med småbølger.
Store vindusflater gir panoramautsikt også til dem som velger å sitte inne.

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.