Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Vinnere av DOGA-merket

Utøver

Front Design AB

Oppdragsgiver

Vestre AS

Prosjektnavn

Folk utemøbelserie

Fagdisiplin

Møbeldesign

Vestre har levert utemøbler i det norske og internasjonale markedet i nesten 70 år og har etter hvert utviklet et eget design-DNA som ofte gjenkjennes ved produksjonsmetoden, som går ut på at stålplater laserskjæres, knekkes og deretter sveises sammen.

Når de nå skulle lage møbler i ekstrudert aluminium, bestemte de seg for å utfordre sitt eget språk og innledet et samarbeid med det svenske designkontoret Front.

Projektet Folk utemøbelserie er vinner av DOGA-merket 2019.
Folk ble har høstet mye internasjonal oppmerksomhet, ikke minst under møbelmessen i Milano.
Foto: Max Rommel

Et viktig eksportprodukt for Vestre

Møbelserien Folk består av benker, krakker, bord, sykkelstativer og avfallsbeholdere, laget av skandinavisk furu og aluminium produsert på Karmøy. Serien ble til gjennom en tverrfaglig designprosess som involverte både designerne i Front, arkitekter, landskapsarkitekter og ingeniører i Vestre og Norsk Hydro. Målet var å skape en aluminiumsprofil som kunne produseres rasjonelt, med minst mulig ressurser, og som samtidig kunne gå igjen som et element i hele produktserien.

Folk ble lansert under Stockholm Furniture & Light Fair i februar 2019 og har høstet mye internasjonal oppmerksomhet, ikke minst under møbelmessen i Milano. Den er ventet å bli et viktig eksportprodukt for Vestre.

Projektet Folk utemøbelserie er vinner av DOGA-merket 2019.
Møbelserien Folk er laget av skandinavisk furu og aluminium produsert på Karmøy.
Foto: Max Rommel

Juryens uttalelse

Folk er en solid og svært godt designet produktserie. Den er kanskje ikke grensesprengende i form eller funksjon, men produksjonsprosessen, materialvalget og det ferdige resultatet gjør at Folk fremstår som innovativ og fremtidsrettet.

Formen har en tidløs kvalitet som føyer seg fint inn i ulike omgivelser, og vi vil også applaudere samarbeidet mellom Vestre og Norsk Hydro. Det er akkurat slike konstellasjoner vi trenger i omstillingen av norsk næringsliv.

Involverte i prosjektet

Anna Lindgren, designer, Front Design AB
Sofia Lagerkvist, designer, Front Design AB
Allan Hagerup, designansvarlig, Vestre AS
Erik Emanuelsson, konstruktør, Vestre AS
Jånn Oscar Rambøl, rådgiver, Hydro Extrusion Norway AS

Om DOGA-merket

DOGA-merket for design og arkitektur er en nasjonal anerkjennelse til norske virksomheter og utøvere som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og/eller arkitektur. Prosjekter som mottar DOGA-merket er forbildeeksempler som viser hvordan design- og arkitekturkompetanse har bidratt til å skape løsninger som bidrar positivt til miljøet, samfunnet og økonomien. DOGA-merket har vært utdelt siden 1961, og var tidligere kjent som Merket for god design.

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med:

  • Thea Mehl
    Seniorrådgiver | Satsingsområdene priser og internasjonal profilering og satsingsområde offentlig system- og tjenesteinnovasjon