Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Matproduksjon

Utfordring

Keep-it Technologies har ønsket å gi forbrukerne et verktøy for å finne ut når maten går ut på dato og ikke kan brukes mer. Prosjektets mål var å utvikle en dynamisk holdbarhetsindikator for plassering på utvalgte produkter i butikk som ledd i videre pilotstudier.

Prosess

En tverrfaglig kompetansegruppe med kompetanse fra marked, teknologi, produksjon og industridesign jobbet i et utviklingsløp der prosjektgruppen møttes i workshops ved hver faseovergang. For hver fase gjennomgikk prosjektet de samme stegene med utvikling, testing og evaluering.

Fire forskjellige brukergrupper var involvert i evalueringsarbeidet. For å få en helhetlig brukerforståelse var det viktig å se på hvordan indikatoren påvirket forbrukernes inntrykk av varen. Konklusjonen fra de innledende brukerundersøkelsene la sterke føringer for den videre utviklingen av konseptet. Det ble besluttet at indikatoren skulle ha et organisk formspråk med et klinisk, men vennlig inntrykk. Designet skulle kommunisere positivitet slik at det ikke ga inntrykk av at maten var dårlig selv om indikatoren på matvaren beveget seg. Prototypen ble testet på ulike brukergrupper, og det kom fram at grensesnittet var relativt selvforklarende, men at det måtte jobbes med å gjøre produktet nøkternt og klinisk.

Resultat

Prosjektet resulterte i holdbarhetsindikatoren Keep-it som måler tid og temperatur fra produksjon til pakkene åpnes hos forbrukeren. Slik viser den riktigere holdbarhet på varen enn en statisk indikator.
Keep-it har oppnådd stor annerkjennelse og mye positiv omtale og har kunder innen dagligvare og produksjon. Keep-it selges til norsk eksportindustri og dagligvarekjeder.