Sjømat skjematisk fremstilt

Fra 2013: NovelFish er en innovasjonssatsning for å skape attraktive og fremtidsrettede produkter og opplevelser basert på sjømat. Aga Halibut AS er et ledende selskap innen oppdrett av kveite, og selskapet ønsket å kartlegge om bearbeidede sjømatprodukter av høy kvalitet kunne endre forbrukeradferd.

NovelFish - nye og attraktive sjømatprodukter

Bilde av en holdbarhetsindikator hvor du ser hvor mange dager som er igjen av holdbarheten til en matvare og temperaturavhengig holdbarhet

Fra 2013: For å trygge forbrukerne og bidra til mindre matsvinn, arbeider Keep-it Technologies med å øke bevisstheten hos forbruker om trygg lagring av mat. Til dette trengtes det en bedre måte å vise holdbarhet på enn kun den tradisjonelle statiske datostemplingen på varen. Det var utgangspunktet for DIP-prosjektet.

Keep-it Technologies - holdbarhetsindikator for matvarer

Ørretfilet med hvite og grønne urter

Sammenlignet med laks er det jobbet lite med produktutvikling i tilknytning til norsk ørret. Dette er et kvalitetsprodukt som ikke klarer å kommunisere sine kvaliteter. Sjøtroll Havbruk AS ville endre på dette.

Sjøtroll

Grisunge i armene på bonde i blå kjeledress.

Til tross for at Norsvin tilbyr de samme gode svinegenene til alle norske bønder, varierer produktiviteten ute på gårdene enormt. Et DIP-prosjekt avdekker utfordringer og peker på løsninger for mer effektivt dyrehold.

Norsvin: Svinsk god design

Kveiteslakting

Sogn Aqua driver et miljøvennlig kveiteoppdrettsanlegg, men slet med å finne en slaktemetode som harmonerte med god dyrevelferd. Med finansiering fra DIP var hensikten å utvikle en bedre løsning for slakt av kveite.

Caser

Sogn Aqua: Ny slaktemetode øker kvaliteten på kveitekjøtt