- DOGA vil i dialog med fylkeskommunene i løpet av april velge ut 10 kommuner eller kommunekonsetallsjoner som går videre til en oppstartsamling, som arrangeres i Oslo i starten av mai.
- I etterkant av denne samlingen vil kommunene sende inn en justert søknad som vil vurderes av en fagjury besående av utvalgte representanter fra DOGA, Nordic Edge og våre samarbeidspartnere.
- Juryen vil velge ut fem kommuner, med tilhørende utfordringer, som blir årets endelige Gnist-kommuner. De fem kommunene som ikke velges ut får tilbud om å være følgekommuner.
Bærekraft
Gnist innovasjon vil vektlegge kommuner som er tydelige på at de ønsker å jobbe med både miljømessig og sosial bærekraft og etter sirkulære prinsipper ha en fordel.
Bærekraft er et viktig utvelgelseskriterium og utfordringen må ha potensialet til å bidra til steds- og næringsutvikling på en måte som møter både nåtidens og framtidens behov.
Forankring
Det er en fordel hvis utfordringen er politisk og administrativt forankret i kommunen. Vi forventer deltakelse fra plan og næring, og eventuelt andre relevante avdelinger, gjennom hele prosessen.
Kommunene må også orientere egen fylkeskommune før de sender inn søknad. Ta kontakt med prosjektleder Ingeborg Apall-Olsen dersom dere ønsker hjelp til å etablere kontakt med fylkeskommunen.
Innovasjonspotensial
Gnist er et innovasjonsprogram, og kommuner som viser en vilje til å utforske, utvikle og utprøve nyskapende og bærekraftige metoder og løsninger vil prioriteres.
Overføringsverdi og tematisk variasjon
Gnist-programmet vil fremme utviklingen av nasjonale fyrtårnprosjekter for inspirasjon og kunnskapsoverføring. Vi ser etter utfordringer med overføringsverdi til andre lokalsamfunn både regionalt, nasjonalt og internasjonalt.
Vi ønsker at de fem Gnist-kommunene representerer et utvalg av kommunale utfordringer, og endelig valg av kommuner vil derfor sees i sammenheng.
Engasjement
Vi ser etter kommuner med pågangsmot og endringsvilje, som vil utfordre både seg selv og næringslivet til å lage mer helhetlige og langsiktige løsninger til kommunenes utfordringer. Kommunene må allokere en prosjektressurs på ca. 30% i Gnist-perioden.
Deltakeravgiften for Gnist-kommuner er kr 200.000. Planene for finansiering av deltakeravgiften må beskrives.