Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Vinnere DOGA-Merket Nykommer 2017

E-post: post@doga.no

Telefon: 23 29 28 70

Adresse: Hausmanns gate 16
0182 OSLO

Utøvere: Eirik Stokke og Espen Robstad Heggertveit
Studium: Master i arkitektur, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO)
Fagdisipliner: arkitektur, by- og regionplanlegging, byutvikling, landskapsarkitektur og byrom
eirikespen.com

Collage Furuset Mud Puddle. Illustrasjon: Eirik Stokke / Espen Heggertveit

Sistemann uti er ei pyse!

I forbindelse med at Alnaelven skulle gjenåpnes som en del av byens beredskap mot flom, samarbeidet vi med NVE, PBE og andre fagmiljøer for å gi den et nytt liv. Selv om Oslo Kommune planlegger ulike prosjekter, forslår vi en mer helhetlig strategi som favner hele området. Dette gjorde vi ved å etablere 32 nye badeplasser i hele Groruddalen ved å utnytte det nye elveløpet, som gjorde at vi kunne slippe fantasien løs.

Hellerud waterfall. Illustrasjon: Eirik Stokke / Espen Heggertveit
Kværnerbyen hammam. Foto: Eirik Stokke / Espen Heggertveit

Juryuttalelse

Dette prosjektet er en hyllest til hvordan god design og innovativ tenking kan gi merverdi til noe som i utgangspunktet er et kjedelig offentlig prosjekt: flomsikring. For hva er vel bedre enn å løse dyre og vanskelige problemer med bading?

I en usedvanlig gjennomarbeidet søknad viser de hvordan den gjenåpnede Alnaelven kan bli til en ressurs for alle som bor langs den, i form av bade- og møteplasser. For eksempel en deilig varm sauna med utsikt i den skyggefulle Svartdalen, et hammam i Kværnerbyen eller mineralbasseng på Kalbakken, for å nevne noen av de 32 forslagene i planen.

Dette er et prosjekt vi virkelig håper blir realisert, og vi kan ikke skjønne annet enn at dette er et vinn-vinn-prosjekt for kommunen: De sparer penger på etterarbeid ved flom og gir samtidig noe positivt til velgerne ... unnskyld: innbyggerne.

Spørsmål rundt temaet? Ta gjerne kontakt med:

  • Caroline Olsson
    Rådgiver DOGAs priser (i permisjon)
    (+47) 91 62 46 12
    co@doga.no