Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Tidligere vinnere

E-post: post@doga.no

Telefon: 23 29 28 70

Adresse: Hausmanns gate 16
0182 OSLO

Fra han var liten har Christoffer Aadalen vært opptatt av systemer og hvordan ting er satt sammen. Denne forkjærligheten kommer godt fram i hans bidrag i konkurransen om å bli en av årets unge talenter. Han har laget et snedig oppbevaringssystem med hyller og knagger som fritt kan plasseres på et panel som igjen kan festes til veggen.

Systemet har han kalt Plakativ, og det er resultatet av hans selvvalgte bacheloroppgave i grafisk design og illustrasjon ved Kunsthøgskolen i Oslo.

– Jeg begynte å utforske gridsystemer, et hjelpemiddel som er grunnlaget for hvordan tekst og bilder er satt, for eksempel i en bok. Jeg visste ikke hvor jeg skulle ende med prosjektet, men jeg satte meg som mål å lage noe som var et fysisk og samtidig nyttig prosjekt, forteller Christoffer.

Hyllesystemet er ikke bare nyttig, det er også svært brukervennlig. Panelene festes enkelt på veggen med en profilert list, de kan løftes av og på og vris i hele 12 forskjellige vinkler. Hvert panel er 45 cm bredt, men vi kan selv velge høyden på panelene og hvor mange vi vil ha i bredden. Modulene kommer i mange forskjellige former og farger og kan flyttes på og henges på ulike måter. Med valg av oppsett og farger, sammen med tingene vi setter inn og henger opp, får hver eier sin helt personlige utgave av Plakativ.

Det at systemet gir folk muligheten til å skape noe selv er ikke bare en morsom vri. Bak ligger det en bevisst strategi om å gjøre produktet mer bærekraftig.

– Jeg har villet integrere brukeren aktivt i designprosessen fordi det skaper tilhørighet, og minsker sjansen for at hyllen erstattes, sier Christoffer.

Hylledesign av Christoffer Aadalen.
Plakativ svarer på de sju prinsippene for universell utforming, heter det i juryens begrunnelse. Systemet har mange valgmuligheter for oppsett. Det er enkelt, intuitivt og fleksibelt, med et lekent formspråk som balanserer mellom det barnlige og det strenge.