Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Priser og utmerkelser

Tirsdag 17. oktober deler barne- og likestillingsminister Solveig Horne ut hovedprisen i Innovasjonsprisen for universell utforming. Allerede nå er kategorivinnerne – altså finalistene – klare. 

– Universell utforming gjør at alle kan delta på like premisser. Det er det god økonomi i. De sju kategorivinnerne er gode beviser på hvordan universell utforming utløser innovasjon, øker konkurransekraften og gir et åpnere og mer inkluderende samfunn, sier programleder Onny Eikhaug i Design og arkitektur Norge (DOGA).  

Meld deg på prisutdelingen her

Tjenestedesign: Kolonial.no

Ved å gjøre matinnkjøp tilgjengelig for alle type kunder har Kolonial.no tatt et solid jafs av dagligvaremarkedet og blitt ledende i Norge. Nå mottar netthandelbedriften Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien tjenestedesign. 

Les jurykjennelsen

Fotoillustrasjon av et garderobehus i tre. Høye trær og lekeapparater i forgrunnen.
Garderobeanlegget på Solvik får kategoriprisen for arkitektur.
I forgrunnen en mann i rullestol. Bak stolen en annen mann og bak der igjen to menn og en dame. De tre siste ser ut som de snakker sammen. Alle står på en bro eller gangvei av tre. Til høyre er det sjø og til venstre og bak er det skogbunn og furutrær.
Hamaren aktivitetspark mottar pris i kategorien landskapsarkitektur. Foto: Søndergaard Rickfelt as
Foto: Søndergaard Rickfelt as

Arkitektur: Garderobeanlegget på Solvik

Naturperlen Solvik på Malmøya har fått et attraktivt garderobeanlegg som åpner opp badeplassen og friluftsområdet for flere brukergrupper. Anlegget får kategoriprisen for arkitektur. 

Les jurykjennelsen

Landskapsarkitektur: Hamaren aktivitetspark

Med nyåpnede Hamaren aktivitetspark har Fyresdal kommune tilgjengeliggjort lukkede naturområder og skapt en sentrumsnær aktivitetspark som engasjerer og er helsefrembringende for alle innbyggerne. De mottar pris i kategorien landskapsarkitektur. 

Les jurykjennelsen

Forside til Aftenposten Junior, med bilde av tre barn i fargerike klær og overskriften: Jakob (7): – Alle må få gå i de klærne de vil.
Aftenposten Junior hedres for å bruke innovative grafiske virkemidler i arbeidet med å formidle nyheter til barn og unge.
Nærbilde av vegg med overflate av feltroll. På et bord med lysegrønn løper står det to blomstervaser med en enkelt nellik i hver. Blomsten nærmest er rosa, den andre er cerisefarget.
Rom & Tonik mottar kategoripris i produktdesign for det støydempende tapetet FeltRoll.

Grafisk design: Aftenposten Junior

Opplagssuksessen Aftenposten Junior bruker innovative grafiske virkemidler for å kommunisere voksennyheter på barns premisser. De mottar kategoriprisen for grafisk design.

Les jurykjennelsen

Produkt: FeltRoll

Kun bevæpnet med grov mongolsk ull tar gründerbedriften Rom & Tonik opp kampen mot plagsom støy i kontorbygg, restauranter og offentlige rom. Nå mottar de kategoripris i produktdesign for tapetet FeltRoll.

Les jurykjennelsen

Båten Vision of the Fjords på vei inn en fjord med blikkstille overflate. Høye fjell, solen ligger på fjellsiden og stråler ned over båten. Fjellene, båten, himmelen og noen skyer  speiler seg i vannoverflaten.
Sightseeingbåten Vision of the Fjords gjør Vestlandets fjorder mer tilgjengelige og er vinner av kategorien transport.
Foto: Sverre Hjørnevik/VisitFlam
En hånd som holder opp en hvit smarttelefon, og viser frem skjermen med appen fra finn.no. Skjermen er delt inn i ruter med eiendom, bil, torget, jobb, mc, båt, småjobber, reise, oppdrag, kart, bedrifter, møteplassen.
Den populære markedsplassen Finn.no vinner kategoriprisen i interaksjonsdesign og digitale løsninger.

Transport: Vision of the Fjords

Den norskbyggede, banebrytende sightseeingbåten Vision of the Fjords gjør Vestlandets praktfulle fjorder tilgjengelige for alle gjennom et unikt design. Nå mottar verftet Brødrene Aa og oppdragsgiverne The Fjords DA (Fjord1 og Flåm AS) kategoriprisen i transport for den innovative båten.

Les jurykjennelsen

Interaksjonsdesign og digitale løsninger: FINN.no

Ved å fjerne hindringer og involvere brukerne sine i utviklingsprosessen har FINN.no skapt en tjeneste som lar alle ta del i viktige samfunnsfunksjoner. Nå mottar den populære markedsplassen kategoriprisen i interaksjonsdesign og digitale løsninger. 

Les jurykjennelsen

Dette er Innovasjonsprisen for universell utforming

  • Deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet. Prisen har blitt delt ut to ganger tidligere, i 2011 og 2014.
  • Går til oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.
  • Prisen deles i år ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produkt, grafisk design, møbel og interiør, tjenestedesign og interaksjonsdesign og digitale løsninger. Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen.
  • Scandic Gardermoen vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital.
  • Blant tidligere kategorivinnere finner vi Bybanen i Bergen, Skatteetaten, YR.no og Hardanger Bestikk.

Les mer om Innovasjonsprisen for universell utforming her

Kontaktpersoner

  • Design og arkitektur Norge, programleder Onny Eikhaug, mobil 992 92 500
  • Juryleder John Arne Bjerknes (Nordic Office of Architecture) mobil 900 86 186

Last ned høyoppløselige bilder

Spørsmål rundt temaet? Ta gjerne kontakt med: