Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Vinnere 2017 - Jurykjennelse

Design: Torstein Aa, Designer, Torstein Aa Design

Verft: Tor Øyvind Aa, administrerende direktør, Brødrene Aa og Ole André Aa, salgsdirektør, Brødrene Aa

Oppdragsgiver: Rolf A. Sandvik, daglig leder og eier, The Fjords (Fjord1 og Flåm AS)

Jurykjennelse

A boat with a view – for all

Ingen har tenkt båt på denne måten før. Det er et radikalt, banebrytende design som kan bli ikonisk. Båtens unike formspråk gir assosiasjoner til bølger, Trollstigen eller en natursti. Den utvendige gangveien har et konseptuelt og formmessig sterkt grep, som løser bevegelsesproblematikken på en innovativ måte.

Detalj fra turistbåten som viser hvordan den er universelt tilgjengelig, slik at alle kan komme seg rundt på båten, uavhengig av funksjonsevne. I bakgrunnen åser og fjell og en flik av fjorden.
Den utvendige gangveien har et konseptuelt og formmessig sterkt grep, som løser bevegelsesproblematikken på en innovativ måte.

Vision of the Fjords er, som navnet tilsier, en sightseeingbåt, og med denne løsningen kan alle de 400 passasjerene ta hele båten i bruk og nyte utsikten side om side, uavhengig av om de befinner seg i rullestol eller har andre utfordringer. Store vindusflater gir også panoramautsikt til dem som velger å sitte inne. Alle skranker og høyttaleranlegg har teleslynge, og også serveringsted er universelt utformet. Det er lett og intuitivt å orientere seg i interiøret, som på ingen måte bærer preg av særordninger for de med nedsatt funksjonsevne. Tvert imot er det naturlig inkluderende og estetisk tiltalende, med tydelige gangsoner og en romslig møblering. Av- og påstigning skjer ved ramper som håndterer flo- og fjæreproblematikk.

Båten er banebrytende og nyskapende også i valget av bærekraftig konstruksjon og drift. Vision of the Fjords er verdens største karbonfiberbåt. Det er heller ikke tidligere bygget sightseeingbåter, i denne størrelsen, med et fremdriftsmaskineri som er 100 prosent utslippsfritt. Båten kan derfor gå i områder med de strengeste miljøkravene. Motoren er en elektrisk, stillegående hybrid som også løser et økende støyproblem. Vision of the Fjords kan bli en eksportartikkel for norsk industri, i en voksende turistnæring som trenger miljøvennlig og stillegående transport. 

Interiøret i turistbåten Vision of the Fjords. Stoler og bord, parkettgulv, slanke søyler. Langs hele venstre side er det vinduer med utsikt til himmel med hvite skydotter, høye fjell og fjorden med småbølger.
Store vindusflater gir panoramautsikt også til dem som velger å sitte inne.

Alt i alt er Vision of the Fjords preget av et banebrytende design som likestiller alle passasjerer, i tillegg til å være et internasjonalt miljøforbilde for alle som driver med passasjertransport til sjøs. 

Spørsmål rundt temaet? Ta gjerne kontakt med: