Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

DOGA-merket for design og arkitektur

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut til Ecotone og trondheimskontoret til EGGS Design torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

– DOGA-merket løfter frem de beste prosjektene der design og arkitektur har bidratt til innovasjon og verdiskaping. Her ligger det mye samfunnsnyttig nyskaping til læring og inspirasjon for andre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er en av de mest prestisjefulle norske prisene som deles ut til design- og arkitekturprosjekter.

– Ecotone er et svært spennende teknologiselskap med utspring fra NTNU-miljøet i Trondheim. De har utviklet et produkt som griper inn i et viktig og følsomt område for oppdrettsnæringen, nemlig hvordan lakselus kan bekjempes på en bærekraftig måte, sier han.

Nærbilde av kamera
Ecotone og EGGS Design får DOGA-merket for design og arkitektur for et system for telling og kategorisering av lakselus.

Kan gi grønn oppdrettsvekst

Løsningen, som har fått navnet SpectraLice, er en sensor for automatisk overvåking av lakselus i oppdrettsmerder. Ved hjelp av hyperspektrale undervannskameraer blir mengde og type parasitter overvåket. Dermed kan behandlingen målrettes bedre, noe som sparer både fisk og miljø for unødig belastning.

Juryen er imponert over resultatet, og fremhever hvordan løsningen kan bidra til mer bærekraftig vekst i oppdrettsbransjen:

«Vi opplever SpectraLice som et produkt som er både godt designet og godt tenkt. Selve objektet har en tiltalende utforming med god bruk av materialer og fin integrasjon av funksjoner. At det også reduserer risikoen for skader som oppstår ved manuell telling av lakselus, er også et pluss. Likevel er det den nyskapende miljødimensjonen som imponerer mest – fordi den så tydelig kan bidra til økt effektivitet og bærekraftig vekst i bransjen,» står det i jurykjennelsen.

Ecotone ble grunnlagt av Geir Johnsen, professor ved Institutt for Biologi på NTNU. Han utviklet muligheten for å ta hyperspektale bilder under vann, og gründerselskapet har siden den gang utviklet teknologien i samarbeid med noen av verdens ledende oppdrettsselskaper.

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring. 

Se flere pressemeldinger og bilder i vårt presserom.

Spørsmål rundt temaet? Ta gjerne kontakt med: