Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

DOGA-merket for design og arkitektur

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut til Svalbard Fangst og Tank Design torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

– DOGA-merket løfter frem de beste prosjektene der design og arkitektur har bidratt til innovasjon og verdiskaping. Her ligger det mye samfunnsnyttig nyskaping til læring og inspirasjon for andre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er en av de mest prestisjefulle norske prisene som deles ut til design- og arkitekturprosjekter.

– Jeg synes dette er en utrolig spennende mottaker. Vi snakker om en familie der mamma, pappa og to døtre – som en av svært få aktører – driver tradisjonell helårsfangst på Svalbard. At en såpass liten aktør satser så helhjertet på design står det respekt av, sier han.

Svalbard Fangst ved Tommy Sandal og TANK Design Tromsø får DOGA-merket for design og arkitektur for den grafiske profilen de har utviklet for Svalbard Fangst.
Svalbard Fangst ved Tommy Sandal og TANK Design Tromsø får DOGA-merket for design og arkitektur for den grafiske profilen de har utviklet for Svalbard Fangst. Foto: Sverre Chr. Jarild
Foto: Ukjent

Spiller på fangstestetikk

Bak Svalbard Fangst står Tommy Sandal fra Rødal, Elise Strømseng fra Bardu og de to døtrene Anna Marie (6) og Åsne Solea (1). De har sitt fangstområde i Bellsund, sør for Longyearbyen. Målet er å levere kortreist mat og lokale produkter til samfunnene på Svalbard – på en mest mulig miljøvennlig og bærekraftig måte.

Juryen er imponert over det grafiske uttrykket som er utviklet i samarbeid med Tak Design, og fremhever hvordan resultatet er moderne samtidig som det har røtter i fangstmannens nyttebaserte formspråk:

«Her har designerne nærmet seg oppgaven med respekt og lyttet mer enn de har snakket. Profilen følger kjente spor når det gjelder selve formen – det å bruke elementer fra fangsthistorien og estetikken som omgir livet på slike steder, er velkjent. Men Svalbard Fangst unngår at det blir en pastisj, fordi arbeidet er utført med inderlighet og et innsiktsfullt øye for detaljer og materialer,» står det i jurykjennelsen.

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring. 

Se flere pressemeldinger og bilder i vårt presserom.

Spørsmål rundt temaet? Ta gjerne kontakt med: