Hopp til hovedinnhold

Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Matproduksjon

Utfordring

Norske purker realiserer ikke sitt fulle potensial når det kommer til smågrisproduksjon. Norsvin har en målsetting om at norske purker i snitt skal få 28 avvente grisunger årlig innen 2019. I dag ligger snittet på 24,5, og resultatene varierer fra under 20 til over 33 avvente grisunger. Dette til tross for at bøndene har tilgang til nøyaktig de samme, gode svinegenene.

Norsvin, et samvirke som jobber med å bedre lønnsomhet hos norske svinebønder, har søkt med lys og lykte etter svar på grisegåten. Takket være et grundig, designdrevet innovasjonsprosjekt er de nå på rett spor.

Grisebonde og designer ser på dokumenter sammen i blå kjeledresser.
Prosjektets mål var å øke gjennomsnittet fra 24.5 til 28 avvente grisunger/purke/år innen 2019.
Foto: Designit / Norsvin

Metoden

Norsvin ga Designit i oppdrag å utføre et designdrevet innovasjonsprosjekt (DIP). Prosjektet fikk navnet «Svinaktig god lønnsomhet – økt produktivitet for svineprodusentene», og skulle utforske nye tilnærmingsmetoder for å øke smågrisproduksjonen.

Først avholdt designbyrået et innsiktsmøte hos Norsvin, der 20 nøkkelpersoner deltok. Deretter foretok tjenestedesignerne dybdeintervjuer med ni svinebønder. De besøkte også tre gårder for å ta produksjonsrutinene i nærmere ettersyn. Funnene ble analysert og tematisert, og ble deretter testet på en rekke rådgivere som leverer tjenester til svinebønder.

Prosjektet pekte deretter på to tydelige årsaker til varierende smågrisproduksjon.

– Grisehusene har sine fysiske begrensninger, og anledning og vilje til å investere i nye bygg varierer fra bonde til bonde.

– Flere bønder sitter i tidsklemma, og ønsker mer tid til familieliv og andre aktiviteter.

Workshop med mennesker som skriver på post-it-lapper samlet i grupper rundt bord.
Før dybdeintervjuer med grisebønder, holdt Designit et innsiktsmøte med 20 nøkkelpersoner i forbindelse med Norsvins årsmøte.
Foto: Designit / Norsvin

Resultat

Idéworkshoper mellom designerne og oppdragsgiver konkretiserte åtte ulike veier for å nå målet om økt smågrisproduksjon per purke. Blant disse er opprettelsen av måltavler, bruk av visuelle virkemidler samt forbedring av studieringer.

Norsvin og samarbeidspartnerne Felleskjøpet Agri og Nortura valgte å gå videre med tre av forslagene. Disse er:

1. Bedre datasystem
Mange svinebønder bruker Animalia-systemet Ingris for å holde styr på besetningen sin og beregne produksjonsresultater. Mange synes imidlertid datasystemet er tungvint å bruke. Tjenestedesignerne utpekte Ingris som et område med klart forbedringspotensial når det gjelder både motivasjon og oversikt hos den enkelte svinebonde.

Brukergrensesnitt fra Animalia-systemet Ingris som viser «Purkeoversikt».
Gjennom et mer brukervennlig design, med bedre strukturt og prioritert innhold og funksjonalitet, vil både Norsvin og produsentene få utnyttet potensialet i Ingris bedre.
Foto: Designit / Norsvin

2. Bedre rådgivning
I dag er det varierende kvalitet på rådgivningen svinebøndene får. Rådgiverne kommer fra både slakterier og forleverandører, og det mangler en felles rådgivningsplattform. Norsvin skal opprette rådgiverkurs for å heve kompetansen hos alle rådgivere og bidra til en profesjonalisering av næringen. Blant annet skal rådgivningen vise sammenhengen mellom god dyrevelferd og økt effektivitet

Kursbevis og diplomer på pauseromsvegger i furupanel.
Norsvin tar ansvar for å heve kompetansen hos rådgivere, uavhengig av hvilket slakteri eller fôrprodusent de representerer.
Foto: Designit / Norsvin

3. Bedre kompetanseoversikt
Ved å opprette rådgiverprofiler på Norsvin.no skal det bli enklere for bonden å finne en rådgiver med den kompetansen hun eller han behøver. Dermed øker kompetansetilfanget på gårdene, noe som forventes å øke dyrevelferden og stimulere smågrisproduksjonen.

Brukergrensesnitt fra Norsvins nettsider som viser utlisting av kontaktinformasjon til og bilde av rådgivere.
Med rådgiveroversikten på Norsvins nettsider, får svineprodusentene selv mulighet til å velge rådgiver tilpasset deres behov.
Foto: Designit / Norsvin

Konklusjonene ble presentert for ledergruppen og alle i fagstaben hos Norsvin, og skapte stor interesse og motivasjon for videre satsing. Frem mot 2019 skal Norsvin og samarbeidspartene jobbe videre med de tre forslagene. Animalia har allerede finansiert og gjennomført et designprosjekt for å utvikle en ny tilvekstdel i Ingris. Denne blir lansert i januar 2018.

(Pressenytt)

Har du spørsmål?

Ta kontakt på telefon eller e-post.