Hovedmeny og hjelpeverktøy

Design og arkitektur Norge

Design og bærekraft

E-post: post@doga.no

Telefon: 23 29 28 70

Adresse: Hausmanns gate 16
0182 OSLO

The More and the Better, the Faster and the BIGGER

Gunter Pauli er serieentrepenør, forfatter og grunnlegger av Blue Economy. Av Huffington Post, Tasmanian Times og Le Point er han kalt «the Steve Jobs of Sustainability». Han er en visjonær optimist med mål om å skape endring gjennom hva vi kan gjøre for verden her og nå med de ressursene vi har.

Blue Economy representerer nye tilnærminger, innovasjoner og forretningsmodeller for store og komplekse utfordringer, og er en av flere inspirasjoner som danner prinsippene for dagens sirkulære økonomi. Gunter står bak Zero Emissions Research and Initiatives (ZERI) i samarbeid med FN, og Global Zeri Network hvor mye tankegods og prosjekter spinner ut fra.

Gunter er medlem av the Club of Rome. Han skriver også fabler for barn for å inspirere kommende generasjoner.  

Se også: gunterpauli.com

Gunter Pauli
Gunter Pauli

Greater than A

Greater than A (>A) er et nytt, norsk motemerke grunnlagt og eid av Aksel Lund Svindal, Marius Eckmann, Terje Strømø og Panorama Design. Motivasjonen er å forandre tekstilbransje og forbrukeradferd gjennom å skape klær som har lang levetid og designet for sirkulære systemer. Det er en ambisiøs målsetning for et start-up-selskap, men fordi de starter fra null, kan de ta i bruk alle virkemidler for å skape optimale produkter. Her snakker vi om sirkulær design i praksis. Hvor lett er det å gjennomføre og hvilke utfordringer møter man underveis?

Jens Petter Ring er daglig leder og partner i Panorama design og medeier i >A. Han har lang erfaring som forretningsutvikler, og er også eier av Whiteblue Adventure Travel som arrangerer skiopplevelser fra topp til sjø i norske fjorder. 

Kjersti Kviseth er Life Cycler og leder av 2025 Design. Hun er produktdesigner og har jobbet med bærekraft og sirkulær tankegang i 25 år. Kjersti er rådgiver i prosjekter på bærekraftig strategi og gjennomføring i praksis.

Se også: greaterthana.no

Jens Petter Ring
Jens Petter Ring.
Kjersti Kviseth
Kjersti Kviseth.

Nature and Culture: Change with Joy

Nils Petter Faarlund er sivilingeniør, fjellklatrer og tindevegleder. Han grunnla Norges Høgfjellsskole i Hemsedal (1967), og etablerte friluftsliv som høgskolestudium ved Norges idrettshøgskole i 1972.

Hans mangeårige bidrag til norsk friluftsliv er tuftet på hans helhetlige filosofi om naturverd og menneskeverd. Han er en av grunnleggerne av den norske øko-filosofien, sammen med Arne Næss og andre filosofer og fjellklatrere på 1960-tallet. Dette ble opptakten til «deep ecology», som ble en viktig inspirasjon for mange, blant annet for selskapet Patagonias forretningsfilosofi.

Nils er Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Han er forfatter av flere bøker; Friluftsliv – en dannelsesreise (Ljå forlag) og medforfatter på Arven og gleden – et festskrift til naturen.

Se også: «Utenfor allfarvei» (Dagens Næringsliv) og «The Norwegian Eco Mountain» (Suston Magazine).

Nils Faarlund
Nils Faarlund

Future Material World

Helly Hansen har et sterkt forskningsfokus på materialer for å være forberedt for fremtiden. De er med i et forskningskonsortium med Sintef og andre merkevarer i Norge, og Rebecca vil snakke om hvordan de jobber med forskning på mikroplast, sirkulær ull og generell materialutvikling.

Rebecca Johansson er R&D Manager i Helly Hansen. Hun har en bachelorgrad i Textile Engineering fra Högskolan i Borås, og en European Masters Degree in Advanced Textile Engineering.

Se også: hellyhansen.com

Rebecca Johansson
Rebecca Johansson

We’ve Been Green Before Green Was Cool

Den pågående streben etter å være den grønneste forhandleren innen «outdoor» begynte med en grønn logo. Reisen har tatt Naturkompaniet fra å selge friluftsprodukter til interesserte nerder, til det som i dag har blitt utstyrskonsultasjon for opplevelsetørste, bevisste kosmopolitter. Naturkompaniet ser det som sin oppgave å utstyre og utdanne sine kunder, og samtidigt utfordre sine leverandører på å stadig utvikle for renere natur og miljø.

Som forhandlere av verdens beste merkevarer innen sport og friluft, kan Naturkompaniet hver sesong løfte fram de utvalgte merkevarenes tekniske nyvinninger på bærekraft med en ambisjon om å sette en ny standard for forbrukernes etterspørsel.

Carl Reinestam er markedssjef i Naturkompaniet og er en lidenskapelig «brand builder». Han tilbringer fritiden sin utendørs og brenner for gamle sannheter om pris og kvalitet, som «når du kjøper noe dyrt gråter du bare en gang». Han finner stor tillfredsstillelse i samspillet mellan menneske og produkt når disse to blir til livslange følgevenner.

Se også: naturkompaniet.se

Carl Reinestam
Carl Reinestam

How Do You Do?

Hvis du vil se fremover og forstå neste skritt mot en mer bærekraftig strategi, må du først se bakover: Hvor langt har vi kommet? Og hva i all verden er vår ønskede destinasjon? Om vi kan se oss selv der allerede, hvordan ser denne reisen ut?

Alan AtKisson er CEO i AtKisson Group og co-founder av 17goals.org. Han er en viktig del av Framtanker. Siden starten har han inspirert oss med sitt engasjement knyttet til FNs bærekraftsmål, «planetary boundaries», bærekraft og transformativ endring.

Alan har vært rådgiver for både FN, selskaper, regjeringer, byer og frivillige organisasjoner i over 40 land i snart 30 år. I 2013 ble han innlemmet i Sustainability Hall of Fame for sitt bidrag gjennom innflytelsesrike initiativer, bøker, planleggingsverktøy og opplæringsprosesser. Alan er også medlem av the Club of Rome.

Sammen med DOGA står han bak Design and Architecture for the SDG’s, et direkte resultat av Framtanker.

Se også: atkisson.com og 17goals.org

Kristin Støren Wigum leder Gaia Trondheim og er del av Gaia Arkitekter. Som industridesigner (PhD) i dette nettverket, arbeider hun med systemorientert design. Det inkluderer både produkter og tjenester tuftet på bærekraftsprinsipper og sterk brukermedvirkning. Prosjektene spenner vidt, fra nye materialkretsløp via moderne bokollektiv og til livsglede på sykehjem som sertifiseringsordning.

Alan AtKisson med gitar på terrasse
Alan AtKisson
Kristin Støren Wigum
Kristin Støren Wigum

Safe Adventures in a Sustainable Destination

Norge er en av verdens beste destinasjoner for opplevelsesreiser. Vi ser en stor økning i turister som kommer til Norge for å oppleve friluft og natur. Mange av turistene har ingen eller begrenset erfaring med hvordan håndtere norsk natur og vær. Økningen gir store muligheter for verdiskaping for norsk reiseliv, men skaper også utfordringer for bevaring av naturen, bærekraftig utvikling og sikkerhet for turistene. Kan sport- og friluftsbransjen være en del av løsningen?

Haaken Christensen jobber som seniorrådgiver for opplevelsesbasert reiseliv i Innovasjon Norge og har en master i økologi fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Se også: innovasjonnorge.no

Haaken Christensen
Haaken Christensen

A Lifelong Relationship

Med Nora J. Helliksen, markedssjef i Helsport og Chief Digital Officer i Swix Sport AS, Per Henning Grimsrud, Chief Supply Chain Officer i Swix Sport AS, og Trond Solberg, investeringsdirektør i Ferd og styremedlem i Swix Sport AS. 

Se også: helsport.no og  swix.no

Nora J. Helliksen
Nora J. Helliksen

Digging Deep into the Supply Chain

Nicholas Allen er Traceability Manager i Patagonia.

Nicholas Allen
Nicholas Allen

Spørsmål rundt temaet? Ta gjerne kontakt med:

 • Jannicke Hølen
  Seniorrådgiver design
  +47 905 62 909
  jh@doga.no
 • Knut Bang
  Seniorrådgiver design
  (+47) 958 80 544
  kb@doga.no